Ezért rugdosták ki a Facebookból a Messengert – Zuckerbergéknek aranytojást fog tojni a nyelvi igénytelenség

Ezért rugdosták ki a Facebookból a Messengert – Zuckerbergéknek aranytojást fog tojni a nyelvi igénytelenség

Nem csak az derült ki, hogy miért rugdosta ki a Facebook a chatelőket egy külön mobilalkalmazásba, hanem az is, hogy miként lesz mindebből és még sok minden másból boldogság. És persze pénz.

Nem csekély a tét: 600 millió felhasználó tolong a Facebook oldalán. S közben terjednek a legfrissebb felmérésekből kinyerhető hírek, miszerint is a legnagyobb közösségi portálból éppen a legfiatalabbak kezdenek kiszeretni, és valamit gyorsan csinálnia kell az óriásnak, ha meg akarja tartani a fészbukolókat, meg velük a bevételeit is.

Erre most, a Facebook F8 fejlesztői konferencián Mark Zuckerberg olyanokat mondott a színpadon, hogy ha szeretjük, ha nem, megerősítik, sőt talán növelik piaci részesedésüket.

A nyelvi igénytelenségtől várják a gyarapodást

Hírdetés

Miről is van szó? A Facebook az összes többi nagy IT-óriással együtt az ázsiai piacra vetette ki a hálóját, ott lehet még bővülni, ott van a kor aranytojást tojó tyúkja. Mintegy ráadásul ez a piac pontosan azt szereti, amit a „klasszikus” Facebookból lassan elvándoroló legifjabb korosztály: a rövid üzenetküldő alkalmazásokat. Egyre bővül ugyanis az a jobbára fiatal felhasználói csoport, amely nem szeret (nam tud – a szerk.) leveleket írni – e-mailt alig használ –, tömör üzeneteket küld, csonkolt szavakkal, alkalmasint szándékosan rossz helyesírással, központozás nélkül, kisbetűt, nagybetűt nem alkalmaz, viszont szereti a vizuális csicsákat, tehát „matricákat”, animációkat küldözget hosszadalmas fogalmazás helyett.

Sok mindenről szólt a Facebook F8 fejlesztői konferencia, de leginkább erről, hogy efféle, mondhatni ázsiai stílusú üzenetküldővé válik a FB Messenger.

Nem kevesebb mint 47 beépülőt integrál rövidesen a Facebook a Messengerbe. Nem elég a videó és a hanghívás beépítése, lesz itt minden: küldhetünk pénzt (!) rajta keresztül – igaz, kezdetben csak Amerikában, de hamarosan nálunk is; a weboldalakba illeszthető lesz az alkalmazás, hogy azon keresztül társalogjanak, mondjuk a cégek az ügyfeleikkel; lesz még időjárás-jelentés is benne, meg ami kell.

És ami a legfontosabb: üzeneteinket csilli-villi animációkkal helyettesíthetjük, sőt magunk is készíthetünk emotikonokat, mehetnek a gifek, villogó neonszövegek, bekerül még a Talking Tom is (ha még valaki emlékszik erre a mackóra). Ezeket hívják fészbuknyelven “önkifejezésnek”. Magyar fejlesztőcsapat is csinált bele egy jópofát, a ClipDist (magyarul, sajna, nem beszél – tényleg, minek is?), ami üzenetünket filmekből kivágott részekből „montázsolja” újra, s így mondandónkat híres emberek fogják “szájukra venni”.

Ha minden igaz, még azok is tudják majd használni a Messengert, akik pusztán üzeneteket akarnak küldeni általa. Sikerre van ítélve…


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »