Ezért öl tucatjával a szomszédos országokban az influenza – nálunk mi várható?

Ezért öl tucatjával a szomszédos országokban az influenza – nálunk mi várható?

Horvátországban és Romániában sorra szedi halálos áldozatait az influenzavírus. Mint Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi szakértője az InfoRádiónak elmondta, ez ugyanaz a vírus, amelyik hazánkban is jelen van.

“A horvátok tájékoztatást adtak ki, hogy náluk ez a vírus az elmúlt évben nem volt jelen, így felhalmozódott a fogékony populáció, ez az oka annak, hogy igen súlyos járvány alakult ki” – mondta, hozzátéve: Magyarországon az elmúlt évben a B-vírus dominált, azonban itt jelen volt a H1N1-es vírus is.

Hogy hogyan okozhat haláleseteket a vírus, arról Molnár elmondta, az egészséges emberek általában átvészelik az influenzát, a krónikus betegségekben szenvedők azonban veszélyeztetettek, hiszen

Hírdetés

egy magas láz például teljesen felboríthatja egy cukorbeteg anyagcseréjét, ami halálhoz is vezethet.
Mint rámutatott, minden országnak azokat a vírustörzseket kell alkalmaznia az oltásokban, amire a WHO javaslatot tett, tehát a hazai oltóanyagokban megtalálható a nálunk cirkuláló vírustörzs. “Aki beoltatta magát, annak igen jó az esélye, hogy az influenza-A okozta vírus súlyos szövődményes betegségeit elkerüli” – tette egyértelművé.

Járvány idején fontos a személyes higiénia, a gyakori, meleg vizes kézmosás (ennek hiányában az alkoholos kézfertőtlenítő kendő használata), a zsebkendőhasználat. A zsúfolt helyeket próbáljuk meg kerülni, zárt helyeken gyakran kell szellőztetni, a szabadban pedig ajánlott rétegesen öltözködni. Sokat segít még a vitamindús táplálkozás is.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »