Ezért nyerhetett újra a Fidesz

Nem a migránskampány miatt szerzett a Fidesz kétharmados többséget az áprilisi választáson – mondta az InfoRádiónak Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője.

A nem Fideszre szavazók körében népszerű feltételezés, hogy a kormánypártok migránsellenes kampánya fontos tényezője volt a kétharmados győzelemnek – mondta az InfoRádiónak Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője. Az intézet által megkérdezett Fidesz-szavazók válaszaiből négy fő ok rajzolódik ki: az érdekek, a menekültkampány, az értékek és Orbán Viktor személye számított.

Hírdetés

A Fidesz szavazói legnagyobb arányban azt mondták, hogy az Orbán-kormányok alatt „nekik sokkal jobb volt, többet kaptak egzisztenciálisan”.

– árulta el Závecz Tibor.

Körülbelül 800 ezren vannak azok, akik bár kormányváltást akarnak, mégsem mentek el szavazni, ez a választókorú népesség 10 százaléka. „Az érveik között ott volt elsődlegesen az, hogy nem fogott össze az ellenzék” – mondta az elemző. „Majdnem ugyanilyen fontosságot tulajdonítottak annak, hogy van bizalomhiány bennük a pártokkal szemben, ellenzéki és kormánypárttal egyaránt” – tette hozzá. Sokak pedig úgy gondolták, úgyis a Fidesz fog nyerni, így nem fontos a választás. Ráadásul jelentős részük nem tartotta kormányképesnek az ellenzéket, és nem érzékelte a baloldali megújulást.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »