Ezért imádkozik naponta XVI. Benedek

Ezért imádkozik naponta XVI. Benedek

XVI. Benedek vendégül látta Kijev görögkatolikus nagyérsekét, Szvjatoszlav Sevcsukot. Az emeritus egyházfő az ukrajnai fegyveres konfliktust Európa „nagy tragédiájának” nevezte, és elárulta azt is, hogy miért imádkozik minden nap.

Szvjatoszlav Sevcsuk kijevi görög-katolikus nagyérsek szerint XVI. Benedek minden nap imádkozik azért, hogy béke legyen Ukrajnában. A Rómával egységben lévő egyház ezt közölte február 26-án, kedd este, miután legfőbb vezetőjük találkozott a Vatikánban Ferenc pápa elődjével. XVI. Benedek a közlemény szerint az ukrajnai konfliktust Európa „nagy tragédiájának” nevezte.

Sevcsuk hangsúlyozta: amennyiben Ukrajna „nem áll ellen az orosz agressziónak, akkor más európai országok is áldozatul fognak esni az oroszoknak.” A nagyérsek megköszönte XVI. Benedeknek, hogy támogatja Ukrajnát és a görög-katolikus egyházat, majd az emeritus pápának ajándékozta „Mondd meg nekem az igazságot” című könyvének olasz nyelvű kiadását.

Hírdetés

Az ukrán görög-katolikus egyház a legnagyobb Rómával egységben lévő keleti katolikus egyház. Hivatalos egyházi adatok szerint világszerte hét millióan vallják magukat ezen egyház tagjának. Sokan közülük külföldön élnek, az egyházmegyék és exarchátusok több, mint fele is ott található. Az alapvetően ortodox Ukrajnában nagyjából minden tizedik lakos görögkatolikus, akiknek legfőbb egyházi vezetője a kijev-halicsi főérsek, 2011 óta Szvjatoszlav Sevcsuk.

Fordította: Németh Attila

Forrás és fotó: Katholisch.de

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »