Ezért görcsölhet a has

Ezért görcsölhet a has

A hasi görcsöknek több fajtáját különböztetjük meg attól függően, hogy a has melyik részén érezzük a fájdalmat, mikor jelentkezik, illetve társul-e hozzá egyéb tünet.

A hasgörcs a hasűri szervek sima izmainak összehúzódását jelenti, és számos oka lehet. Van, hogy szervi megbetegedés áll a háttérben, de az is előfordul, hogy inkább pszichés okokra vezethető vissza a fájdalom. Ha a görcs hosszú ideig fennáll és erősödik, mindenképpen keressük fel kezelőorvosunkat! – írja a Házipatika.com.

A gyomorgörcs egyik leggyakoribb oka emésztési görcs, amelyet kiválthat például a túl zsíros vagy túl fűszeres étkezés. Ezt igen heves fájdalom, esetenként hasmenés is kísérheti, de a tünetek általában egy nap alatt elmúlnak és nem jeleznek komolyabb problémát. Nem igényelnek gyógyszeres kezelést, de természetes módszerekkel fel lehet velük venni a harcot.

Hírdetés

Hasunk jobb oldalán található az epehólyag, az itt jelentkező görcsös fájdalom, főleg ha hányingerrel, hányással jár, az epekő tünete lehet. Diagnosztizálása hasi ultrahanggal történik, gyakoribb a nők körében, az elhízás, a terhesség és a szoptatás növeli a kockázatot.

Ha a hasi görcs a has két oldalán jelentkezik, lehetséges, hogy a fájdalom oka a vesekő. Ilyenkor a vizelet túltelítetté válik, és kisebb-nagyobb kövek jelennek meg a vesében, amelyek mozgása esetén a beteg erős hasi görcsöket tapasztal.

Menstruáció előtt vagy alatt (főleg az első napokban) az alhasi fájdalom normálisnak tekinthető. Vannak nők, akik egyáltalán nem éreznek semmit, de olyanok is, akik az erős hasi görcsök miatt szinte munkaképtelenné válnak. A menstruációs görcsök kezelésében segíthetnek a gyógyszertárakban kapható vény nélküli fájdalomcsillapítók, görcsoldók, de természetes módszerekkel is könnyebbé tehetjük ezt az időszakot. Ilyenkor legjobb az összekucorodott testhelyzet, feküdjünk úgy, hogy a lábunkat magunk alá húzzuk. Az is jót tesz, ha egy meleg vizes palackot helyezünk hasunk alsó részére, ez szintén enyhíti a fájdalmat.

Ha nem szervi megbetegedés, de nem is külső körülmény (gyomorrontás, menstruáció) okozza a hasi görcsöt, lehetséges, hogy az IBS áll a tünetek hátterében. Ez a bélrendszer egyfajta működési zavara, amely hasi görccsel, puffadással, székrekedéssel vagy szorulással jár, és kialakulása hátterében valószínűleg pszichés okok állnak.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »