Ezerszáz egykori munkatárs nyílt levélben szorgalmazta az amerikai igazságügyi miniszter lemondását

Ezerszáz egykori munkatárs nyílt levélben szorgalmazta az amerikai igazságügyi miniszter  lemondását

Az amerikai igazságügyi tárca több mint 1100 egykori munkatársa nyílt levélben szorgalmazta William Barr miniszter lemondását. 

A volt szövetségi ügyészek és minisztériumi tisztségviselők nyílt levelükben azért bírálták William Barr minisztert, mert a múlt héten közbeavatkozott annak érdekében, hogy csökkentsék Rogert Stone tanácsadó büntetőperében az ügyészek által javasolt büntetés mértékét.

Roger Stone Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadója, akire a szövetségi ügyészek a múlt hét elején 7-től 9 évig terjedő börtönbüntetést kértek. A 67  éves Stone-t tavaly novemberben mondták ki bűnösnek hét rendbeli bűncselekményben, köztük a hatóság félrevezetése, a kongresszus munkájának akadályozása és tanúk megfélemlítése miatt. Valamennyi vádpont a Trump 2016-os választási kampánycsapata és Moszkva közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette bizottság nyomozásai során fogalmazódott meg.

Az amerikai elnök még aznap a Twitteren “szörnyű és nagyon igazságtalan helyzetnek” és “az igazságszolgáltatás tévedésének” minősítette az ügyészi kérést, bár a következő napon közölte, hogy ez csupán a személyes véleménye volt, nem akart beavatkozni az igazságszolgáltatás munkájába.

Hírdetés

Barr egy csütörtöki televíziós interjújában megerősítette, hogy az elnök nem próbálta meg befolyásolni a minisztériumot sem az ügyészek által a perben javasolt büntetés enyhítésében, sem más büntetőperben. A tárca ugyanakkor “szélsőségesnek, túlzónak és aránytalannak” tartotta a javasolt büntetést, William Barr pedig elrendelte az ügy felülvizsgálatát, egy “külső”, azaz nem a minisztérium munkatársaként dolgozó ügyészre bízva a feladatot.

A minisztérium volt munkatársai, akik republikánus és demokrata párti elnökök idején dolgoztak a tárcánál, nyílt levelükben hangsúlyozták: “mindegyikünk erőteljesen elítéli Trump elnök és Barr miniszter beavatkozását a tisztességes igazságszolgáltatásba”.

Úgy vélték, hogy ennek Barr lemondását kell maga után vonnia.

Az igazságügyi minisztérium nem reagált a nyílt levélre, nem kommentálta a Stone-ügyet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »