Ezernél is kevesebb dzsihadista maradt a szíriai-iraki határtérségben

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet majdnem minden harcosát elvesztette, és alig ezer embere maradhatott az utolsó visszavonulási területén, a szíriai-iraki határtérségben – közölte a Washington vezette terrorellenes szövetség a dpa német hírügynökség megkeresésére.

Mindössze néhány éve még több tízezer dzsihadista – köztük sok külföldi – küzdött az iszlamisták kalifátusáért a régióban.

Az Inherent Resolve fedőnevű, amerikaiak vezette művelet közleménye mindemellett kiemeli, hogy a szélsőségesek által 2014 nyara óta meghódított területek több mint 98 százalékát sikerült visszafoglalni. „Elmondhatjuk, hogy az Iszlám Állam zászlaja alatt harcolt terroristák túlnyomó többsége mostanra halott vagy fogságban van” – szögezi le a dokumentum, amely ugyanakkor nem bocsátkozik feltételezésekbe arról, hány dzsihadistának sikerült elszöknie.

Az elmúlt hónapok során ismételten voltak olyan sajtóértesülések, miszerint dzsihadisták el tudták hagyni a térséget. A The Times című brit napilap szerdai számában arról írt, hogy csak Törökországban az Iszlám Állam 300 brit állampolgárságú tagja bujkál.

Az Iszlám Állam 2014 nyarán kiterjedt területeket rohant le Irakban és Szíriában, s azt követően a terrorszervezet kikiáltotta kalifátusát az általa meghódított térségben. Az évekig elhúzódó véres háborút követően mára a dzsihadisták katonai értelemben vereséget szenvedtek. A szélsőségesek mindössze néhány, távol eső, egymástól elszigetelt és jobbára lakatlan területet tartanak még uralmuk alatt Szíriában.

Külföld MTI Árulók a Szíriában amerikai támogatással működő milíciák – közölte Aszad A szíriai elnök ezzel a kurd milíciák támogatását kifogásolta, miközben az orosz segítségért hálálkodott.

Nem tudni Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének sorsáról sem. A damaszkuszi rezsimet támogató Oroszország a nyáron jelentette, hogy feltehetőleg egy légi csapás végzett vele, míg Yeni Safak kormányközeli török napilap decemberben azt állította, amerikai csapatok fogták el a terrorvezért és tartják fogva egyik szíriai bázisukon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »