Ezer székely leány Csíksomlyón

Ezer székely leány Csíksomlyón

Székelyföld legrangosabb kulturális rendezvényének, a népdal, a néptánc, a népzene és a népviselet ünnepének tartják a július 2-án, szombaton Csíksomlyón rendezendő Ezer Székely Leány Napját a szervezők. A szervezők és társszervezők szerdán a csíkszeredai városházán tartott sajtótájékoztatón ismertették az idei rendezvény programját és részleteit.

A jelenlevőket házigazdaként Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere az egyik szervező, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalában nevében. A további szervezők idén is a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány, társzervezők Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa és a Székelyföldi Kézművesek Egyesülete.

Hargita Megye Tanácsa idén 20 ezer lejjel támogatja a rendezvényt, hiszen fontosnak tartják idéntitásőrző, értékőrző szerepét. Emellett a megyei tanácsnak két kiegészítő programjával segíti ezt a területet, a kulturális programok között nagy hangsúlyt fektet a néptánc oktatására, illetve saját pályázatán keresztül támogatja az autentikus népviseletek beszerzését. Utóbbira idén 160 ezer lejt különítettek el, ismertette Lőrincz Csilla. A megyei tanácsos kifejtette: az Ezer Székely Leány Napja rendezvény túlmutat Csíkszeredán és Hargita megyén, közösségépítő szerepe mellett a régiót népszerűsíti.

Az idei rendezvény házigazdája Csíkszentimre község, amely a hagyományoknak megfelelően készül az alkalomra, számolt be Fülöp Kinga alpolgármester.

Évről évre a színvonal emelésére, a produkciók igényességére törekednek, és ugyanez az igényesség köszön vissza a viseletekben is, mondta András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója. Úgy fogalmazott: a rendezvény olyan, amilyenek a székelyek.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes rendezvényszervezője, Gábos Rozál elmondta, szerdáig több mint kétezren jelentkeztek be, ebből 1636-an Hargita megyéből, de érkezik egy-egy csapat Magyarországról és Szerbiából is – összesen huszonöt néptánccsoport lép fel. Idén díjazzák a legszebb székely ruhát, továbbá egy fotópályázatot is meghirdettek, amelyre amatőrök és profi fényképészek munkáit várják augusztus elsejéig. Az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány jóvoltából idén újra felajánlanak egy székely ruhát annak az újszülött kislánynak, aki elsőként jön világra szombaton, az ajándékot személyesen viszik el a kórházba. A rendezvény díszmeghívottja Fábián Éva bukovinai székely származású, Budapesten élő népdalénekes.

A RENDEZVÉNY RÉSZLETES PROGRAMJA:

8.30–9.00 óra – Gyülekező a város bejáratainál: Szentlélek utca, Brassói út, Nagyrét utca, majd ünnepélyes felvonulás a Szabadság térre.

Szabadság tér

9.30–10.00 óra – Megnyitó, közös tánc, majd ünnepélyes felvonulás Csíksomlyóra

Csíksomlyói kegytemplom

11.00 óra – Ünnepi szentmise

Csíksomlyói Nyereg

10.00–18.00 óra – Kézműves kiállítás és vásár, mesterség-bemutató

13.00 óra – Ünnepi beszédek, résztvevők üdvözlése

13.00–16.00 – Népviseletmustra

13.15 – Fábián Éva népdalénekes, zenepadagógus és mesemondó előadása

13.30 óra – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – I. rész

15.00 óra – A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása

15.40 óra – Közös játék és tánc

16.10 óra – Közös fotó készítése

16.40 óra – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – II. rész

17.10 óra – Népviselet-mustra kiértékelés és a legnépesebb település díjazása

17.40 óra – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – III. rész

Az ünnepség meghívott előadója Fábián Éva népdalénekes, zenepedagógus és mesemondó, akit a nap folyamán többször is láthatnak a rendezvényre látogatók.

A rendezvény napján, a gyülekezőpontoknál, illetve a Szabadság térre vezető felvonulási útvonalon forgalomkorlátozásra és útlezárásra kell számítani, az alábbiak szerint:

– 9.00 – 10.15 óra között le lesz zárva a forgalom előtt a Mihail Sadoveanu utca (a Postabanktól a Temesvári sugárúttal való útkereszteződésig), illetve a Temesvári sugárút a Szabadság tértől a Kőrösi Csoma Sándor utcával való útkereszteződésig.

– 9.45 – 10.30 óra között a Kossuth Lajos utcának a Szabadság tér és Márton Áron utca közötti szakasza

Forrás: erdely.ma / kronika.ro

The post Ezer székely leány Csíksomlyón appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »