Ezer halottja is lehet a hurrikánnak

Ezer halottja is lehet a hurrikánnak

Akár ezer áldozata is lehet a Matthew hurrikánnak Haitin. A szigetállamban most a járványveszély jelenti a legnagyobb veszélyt, a hatóságok ezért megkezdték a halottak tömegsírokba temetését és a terület fertőtlenítését.

„Nincs többé otthonom, mindent elvitt a víz” – panaszkodik egy édesanya, aki még ebben a hónapban várja következő gyermeke születését.

Haitin most a dzsungel törvényei uralkodnak. Aki erős, az közel jut a külföldről csordogáló segélyeket szállító teherautókhoz, aki a sor végére szorul, az sokszor üres kézzel kénytelen távozni.

„A hatóságok hoztak pár dolgot, de férfiak nem engedték, hogy mi is kapjunk valamit. Nem bírjuk tovább, nincs hol aludnunk” – mondja egy kétségbeesett asszony.

A gyerekek helyzete is igen nehéz. Több tízezren maradtak fedél nélkül, az utcákon csellengő gyerekek sok helyen iskolába se mehetnek, tanítás ugyanis egyelőre sehol sincs, és azokon a településeken egy darabig nem is lesz, ahol romba dőlt az iskolaépület.

Senki sem törődik velünk. Senki sem ad nekünk ételt, iskolába se mehetünk, az összes tankönyvünk és egyenruhánk elveszett. Még a cipőm sincs meg – panaszkodik egy 13 éves iskolás.

Komoly aggodalmat kelt a kolera terjedése, ezért a hatóságok arra összpontosítanak, hogy vizet, élelmet és gyógyszert juttassanak a menedékhelyeken befogadott ezrek számára.

A segítségből a Washington Redskins amerikai futballcsapata is kiveszi a részét. A játékosok Haitira utaztak, hogy átadják a klub által felajánlott segélyt.

„Remélhetőleg mindenki látja, mi folyik itt, így nem csak a tévés híradásokra várnak, hogy azokból tájékozódjanak az itteni helyzetről” – mondta az amerikai futballcsapat védője, aki maga is haiti származású.

A hurrikán jelentősen vesztett erejéből, mire az Egyesült Államokba érkezett. Ott 11 ember vesztette életét, de az árvizek miatt több embert eltűntként tartanak számon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »