„Ezer éve élünk egymás mellett a szlovákokkal” – Domin István (MKP) gyenge teljesítménye aTA3 politikai vitaműsorában – Értékelés szavazással

„Ezer éve élünk egymás mellett a szlovákokkal” – Domin István (MKP) gyenge teljesítménye aTA3 politikai vitaműsorában – Értékelés szavazással

Az eddigi leggyengébb televíziós teljesítményt láthattuk magyar politikustól a TA 3 választások előtti politikai műsorai során. Domin Istvánnal (MKP), Izsa polgármesterével a Magyar Közösségi Összefogás listájának 7. számú jelöltjével kapcsolatban indokolt feltenni a kérdést, megfelel-e parlamenti képviselet elvárásainak.

Műsorbeli ellenfele egy viszonylag fajsúlyos politikus, mégpedig Tibor Bernaťák (SNS),az egyik kormánypárt parlamenti frakcióvezetője volt.

Mivel úgy az SNS-t, mint az MKP-t az etnikai politizálás jellemzi, a kérdések is ekörül forogtak. Domin Istvánnál feltűnő volt, hogy ha olyan kérdést kapott, melyre nem volt előre elkészített panel szövege, egy, legfeljebb kétmondatos tömör válaszokat adott.

Azok is legtöbbször, a választókat megszólítani képes érdemi politikai üzenet nélkül. Tőmondatos válaszaiból így megtudhattuk,  hogy a magyar-szlovák kapcsolatokat átlagon felüli minőségűek, mely annak is köszönhető, hogy „ezer éve élünk egymás mellett.”

A jó viszony legjobb példájának a komáromi Selye János Egyetemet nevezte, ahol ő maga is tanult.

Elmondta továbbá, hogy a Matica slovenskához hasonlóan a Csemadoknak is államilag garantált státusz járna, a kisebbségi támogatáspolitikára fordított források pedig elégtelenek és igazságtalanok.

Kiemelte azt is, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvényt cseh példára meg kell változtatni. Ugyanakkor elismerte, hogy saját magának nincs magyar állampolgársága, hiszen „ha bevallanám, akkor elveszíteném a szlovákot.“

Rendkívül zavaró volt, ahogy Domin István minden témakörnél azonnal a papírjai között kotorászott, hogy gyorsan előkeresse az éppen aktuális, felhasználható puskát. Majd válaszaiban nemes egyszerűséggel szó szerint felolvasta az abban leírtakat.

A műsor során kiderült, hogy úgy az SNS, mint az MKP számára fontos a migránsokkal szembeni szigorú fellépés, a keresztény értékek védelme illetve a V4-ek fenntartása.

Domin hangsúlyozta, hogy pártja egyetért Orbán Viktor politikájával, a Fidesz pedig a stratégiai partnerük.

Az SNS frakcióvezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ők úgy a V4-ekkel, mint Brüsszellel szemben szuverén politikára törekednek, mely kelet felé is jó kapcsolatokat ápol.

Hírdetés

A Most-Híd  – MKÖ meghiúsult összefogásával kapcsolatban Domin félreértette a kérdést, és megmosolyogtató módon úgy válaszolt, hogy „nincs programunkban, hogy ellenük legyünk.“ Ugyanakkor kiemelte, hogy a Most-Híddal való együttműködést el tudták volna képzelni, de jobban örültek volna, ha Bugár Béla nem szerepel a közös választási listán.

A műsor során felmerült az autonómia és az önigazgatás kérdése is. Domin biztosította partnerét arról, hogy tiszteletben tartják Szlovákia területi határait, ugyanakkor a magyaroknak egy saját, Duna-menti megye kialakítását szeretnének, mégpedig a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásdal, ahol önálló pénzügyi jogkörök lennének érvényben, és nagy hangsúlyt kaphatna a turizmus és az idegenforgalom.

Összegezve, az MKÖ illetékeseinek saját politikai képességeik megítélésénél illene önkritikát gyakorolniuk, amikor a választási lista befutó helyeiről döntenek, már csak az azzal járó megnövekedett színvonalbeli elvárások miatt is.

Domin István mai teljesítménye alapján nagyon messze van a parlamenti politika szintjétől.

A műsor itt visszanézhető:

További párosítások a TA 3-on:

Február 16: Orosz Örs (MKÖ) – Jakab Elemér (Most-Híd)

Február 17: Menyhárt József (MKÖ) – Igor Čombor (Vlasť)

Február 19: Simon Zsolt (MKÖ) – Peter Bobula (KDH)

Február 20: Őry Péter (MKÖ) – Branislav Gröhling (SaS)

Február 21: Mózes Szabolcs (MKÖ) – Lucia Kurilovská (Dobrá voľba)

Február 23: Bárdos Gyula (MKÖ) – Alojz Hlina (KDH)

A műsor minden alkalommal 19.30 órakor kezdődik

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »