Ezer égő autót nem látott a francia belügy

A francia kormány tisztviselői szilveszter este után azt állították, hogy nem történt különösebb incidens az országban. Hacsak nem számítjuk azt az ezer autó, amit felgyújtottak az „ünneplők”.

A helyi hatóságok eddig nyilvánosságra hozott adatai alapján 1000 autót gyújtottak fel és rongáltak meg súlyosan Franciaországban szilveszter éjjel. Mi több, a gyújtogatók több helyen össze is csaptak a rendőrökkel, közülük ketten is megsérültek.

A francia belügyminisztérium mindezek ellenére úgy értékelte, hogy nem történt nagyobb rendbontás az országban.

A belügyminisztérium először arról adott tájékoztatást, hogy a 650 megrongált, és/vagy felgyújtott autó csökkenést mutat a tavalyi számokhoz képest, valamint félelmetes hagyománynak (!) nevezte az újévi autógyújtogatást.

Továbbá az is kiderült, hogy a nyugalmasnak titulált éjszaka 454 embert tartóztattak le a rendőrök, melyek közül, 301-et őrizetbe is vettek.

Hírdetés

A Nemzeti Front vezetője Marine Le Pen azzal vádolja a kormányt, hogy bűvészkedik a számokkal, és elkendőzi a valós adatokat.

Pierre Henry Brandet, a francia belügyminisztérium szóvivője erre azt válaszolta, hogy ők nem titkolóznak, meg kell nézni a trendeket, hogy mennyire visszaesett a felgyújtott autók száma az elmúlt öt évben. Hozzátette, hogy attól még ezek a tettek tűrhetetlenek, az elkövetőket el kell fogni és bíróság elé állítani.

2016-new-year-s-morning-a-car-is-still-on-fire-775049

A szilveszteri gyújtogatások pikantériája, hogy egy autó oltása közben egy tűzoltó is megsérült. Az eddigi legdurvább szilveszteri „fáklyagyújtás” 2005-ben történt franciahonban.

Abban az évben 8973 járművet rongáltak meg, gyújtottak fel, két ember meghalt, valamint 126 rendőr és a tűzoltó megsérült.

Az eset azért is érdekes, mert Franciaországban a párizsi terrortámadások óta rendkívüli állapot van érvényben. A szilveszterre is külön készültek, hiszen félmillió ünneplőre számítottak szerte az országban, éppen ezért a hatóságok 90 000 tagját vezényelték az utcákra a biztonság érdekében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »