Ezer bíró és ügyész kéri a főügyész leváltását célzó eljárás leállítását

Ezer bíró és ügyész kéri a főügyész leváltását célzó eljárás leállítását

Több mint ezer bíró és ügyész kéri az igazságügy-minisztertől, hogy állítsa le a legfőbb ügyész elmozdítására irányuló procedúrát – tájékoztat a Romániai Bírák Fóruma (FJR).
A FJR közzétett egy 1030 névből álló listát, amelynek aláírói csatlakoztak a Tudorel Toader miniszterhez intézett indítványhoz.

Hírdetés

A Romániai Bírák Fóruma és a Bírák és Ügyészek Függetlenségének Védelméért Mozgalom csütörtökön fordult Tudorel Toader igazságügy-miniszterhez, és azt kérte, hogy állítsa le a legfőbb ügyész elmozdítására irányuló eljárást.

„Ezt a procedúrát, amely gyakorlatilag megkerüli az igazságszolgáltatás függetlenségét felvigyázó Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot (CSM), élesen bírálta a Velencei Bizottság, az Európai Bizottság, valamint a korrupcióellenes államcsoport (GRECO). Az eljárás veszélybe sodorja az ország európai uniós státusát, magát a jogállamot, nem is szólva az ügyészi és bírói kar jelentős része felé küldött elbizonytalanító és negatív üzenetről” – szerepel a bírák fórumának csütörtöki közleményében.

Mint arról beszámoltunk, Klaus Johannis államfő „teljességgel helytelennek” tartja az Augustin Lazăr legfőbb ügyész leváltására irányuló javaslatot, az elnök szerint a döntés bizalmatlanságot szül a rendszerrel szemben, az európai partnerekben pedig újabb aggodalmakat kelt. Az államfő úgy véli, Tudorel Toadernek haladéktalanul távoznia kell az igazságügyi tárca éléről.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »