Ezentúl a CNP-vel nem rendelkezõ személyeknek is jár az ingyenes orvosi ellátás

Klaus Johannis ĂĄllamelnĂśk kihirdette csĂźtĂśrtĂśkĂśn a tĂśrvĂŠnyt, amely ĂŠrtelmĂŠben minden gyermeknek jogĂĄban ĂĄll rĂŠszesĂźlni ingyenes orvosi ellĂĄtĂĄsĂĄban, mĂŠg akkor is, ha nincs szemĂŠlyi szĂĄma (CNP), azaz nem szerepel az anyakĂśnyvi nyilvĂĄntartĂĄsban.

A képviselőház által döntő házként szeptember 18-án szerdán elfogadott törvénytervezet a 2006/95-ös, az egészségügyi reformra vonatkozó törvényt módosítja és egészíti ki, illetve kiegészíti a 2003/46-os, a páciensek jogairól szóló törvényt.

Hírdetés

A jogszabĂĄly kimondja, hogy minden olyan szemĂŠly, aki nem szerepel az anyakĂśnyvi nyilvĂĄntartĂĄsban – legyen az gyermek, fogyatĂŠkkal ĂŠlő szemĂŠly, vĂĄrandĂłs, illetve gyermekĂĄgyas nő, vagy az emberkereskedelem ĂĄldozata – ĂŠs emiatt nincs szemĂŠlyi szĂĄma (CNP) ingyenes orvosi ellĂĄtĂĄsban rĂŠszesĂźl. Az előírĂĄs ĂŠrvĂŠnyes azokra a szemĂŠlyekre is, akik nem rendelkeznek jĂśvedelemmel, de olyan betegsĂŠgekben szenvednek, amelyeknek kezelĂŠsĂŠt az ĂĄllam orszĂĄgos programokon keresztĂźl biztosĂ­tja. Az ingyenes orvosi ellĂĄtĂĄs az illető betegsĂŠggel kapcsolatos ellĂĄtĂĄsra vonatkozik.

Érvényes lesz az előírás az őrizetbe vett, vagy előzetes letartóztatásban levő személyekre is, ha azok nem rendelkeznek jövedelemmel. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »