Ezen a cégen keresztül vezethet a Bayer útja a Monsanto-üzlethez

A BASF vegyipari konszern vásárolja meg a rivális Bayer vetőmag és gyomirtó részlegének jelentős részét 5,9 milliárd euróért – jelentette be pénteken a két német nagyvállalat.

A BASF eddig nem foglalkozott vetőmagok előállításával, inkább a növények olyan jellemzőit kutatta, mint például a szárazságtűrő képesség, és a kidolgozott technológiákat adta el vagy engedélyezte azok alkalmazását vetőmagfejlesztőknek.

Forrás: AFP

A LibertyLink márkához tartozó vetőmag- és a Liberty nevű gyomorirtó részleg tavaly nagyjából 1,3 milliárd eurós bevételt hozott a Bayer vegy- és gyógyszeripari konszernnek, amelynek azonban meg kell válnia egyes részlegeitől ahhoz, hogy a versenyhatóságok engedélyezzék neki a Monsanto amerikai vetőmagtermelő és agrárvegyipari cég felvásárlását.

A LibertyLink és a Liberty értékesítése nélkülözhetetlen előfeltétele a Monsanto felvásárlásának, amelyet a Bayer reményei szerint 2018 elején sikerül lezárni. Ha az ügylet nem kapná meg a versenyhatóságok engedélyét, a LibertyLink és a Liberty sem kerül át a BASF konszernhez. Ha zöld jelzést kap az egyesülés, a LibertyLink és a Liberty eladásából származó pénzt a Monsanto felvásárlásának finanszírozására fordítja a Bayer.

A Bayer tavaly szeptemberben tett 66 milliárd dolláros ajánlatot a Monsanto felvásárlására. A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jönne létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi mintegy 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedne.

A BASF a világ egyik legjelentősebb vegyipari cége, széles termékválasztéka a vegyszerektől és műanyagoktól a speciális adalékokon és mezőgazdasági termékeken át a nyersolajig és földgázig terjed. A BASF több mint 80 országban rendelkezik telephelyekkel, munkavállalóinak száma tavaly csaknem 114 ezer volt világszerte.

A hírre emelkedett a Bayer árfolyama, a BASF-é viszont csökkent a frankfurti tőzsdén. Dél körül a Bayer 1,24 százalékos pluszban, a BASF viszont 0,37 százalékos mínuszban forgott.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »