Ezeket a vitaminokat pótoljuk télen

Ezeket a vitaminokat pótoljuk télen

A téli vitaminpótlás nem csak a gyümölcsök és zöldségek csökkenő mennyisége miatt nehéz, hanem ilyenkor a szervezet könnyebben legyengül, és elegendő napfényhez sem jut, így különösen fontos, hogy jobban odafigyeljünk az immunrendszerünkre. Mit érdemes ilyenkor fogyasztani?

Kézenfekvő lehet, hogy ilyenkor is a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmát hívjuk segítségül, azonban ezek az élelmiszerek korlátozott számban kaphatóak a hideg évszakokban. Nem kell azonban teljesen lemondani róluk, hiszen ilyen, vagy olyan formában remek vitaminforrások lehetnek – írja a Házipatika.com.

Ha finom paradicsom és ízletes paprika nincs is a zöldségpulton télen, azért számos finomság közül válogathatunk ilyenkor is. A déli gyümölcsök és a citrusfélék mindenképpen előnyt élveznek, hiszen a bennük lévő magas vitamintartalom télen is megállja a helyét. Részesítsük előnyben a citromot, narancsot, almát, de kipróbálhatjuk az egzotikus gyümölcsöket is! Zöldségek terén sem elkeserítő a helyzet, hiszen a káposzta, a cékla, a retek, a sárgarépa mind mind tele van vitaminokkal, emellett remek salátákat készíthetünk az előre zacskózott keverékekből is. Ne felejtsük el a hagymaféléket sem, ezek remek immunerősítők, hiszen megfázás ellen is kedvelt gyógymódnak számítanak.

Hírdetés

Ha téli hónapok, akkor savanyúság! Ilyenkor mindenképpen raktározzunk be belőlük, mivel tele vannak vitaminnal és fontos ásványi anyagokkal! A savanyú káposzta olyan C-vitaminforrás, amelynél jobbat nem is kívánhatnánk magunknak, emellett alacsony a kalóriatartalma és remek hatással van az emésztőrendszerre is. Tartalmaz még B1-vitamint, karotint, illetve kálciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és nátriumot, így méltán hívhatjuk egészségesnek. Ugyanez igaz a többi fermentált zöldségre is, hiszen a fermentálás során nem tartósítószerrel tartósítjuk a zöldségeket, valamint hőkezelés sem éri őket, így bennük maradnak a számunkra értékes tápanyagok. Emésztési gondok során pedig azért ajánlatos savanyított zöldségeket fogyasztani, mert ezeket könnyebben emésztjük meg, így nem terhelik a gyomrot.

A fagyasztott zöldségekről sokan azt hiszik, hogy nem olyan egészségesek, mint nyers társaik, holott ez nem igaz. A nyers zöldségek ugyanis rengeteget állnak addig, míg a tányérunkra kerülnek, gondoljunk csak arra, hogy mielőtt a boltok polcaira teszik őket, akár heteket is egy raktárhelyiségben tárolják őket, emellett pedig a boltban sem azonnal vásároljuk meg ezeket. Arról már nem is beszélve, hogy otthon a hűtőben is sokáig tartjuk őket, így csökken a bennük lévő vitamintartalom. A fagyasztott változatokat azonban betakarítás után szinte azonnal lefagyasztják, így a bennük lévő tápanyagok megmaradnak. Legjobb, ha pároljuk ezeket a zöldségeket, így még inkább bennük tarthatjuk a vitaminokat.

Fontos, hogy ügyeljünk arra is, mit viszünk be a zöldségek mellett. Számos húsfélében, olajban olyan tápanyagok találhatók, melyek a téli hónapok alatt a segítségünkre lehetnek. Együnk sok tojást, fogyasszunk tejtermékeket! Igyekezzünk minél több rostot is fogyasztani, válogassunk a teljes kiőrlésű pékáruk és az olajos magvak közül!

Sokan ódzkodnak tőle, de nem árt, ha télen kicsit felturbózzuk a vitaminbevitelünket, erre pedig remek megoldás lehet egy kis extra C-vitamin, és különösen a D-vitamin is. Télen kevesebbet süt a nap, így a bőrünkön keresztül felvett D-vitamin mennyisége is csökken. Természetesen az a legjobb, ha csak tehetjük kimegyünk a gyenge napsütésre, de a fényhiányos időszakban ez sokszor nem megoldható. Ilyenkor segíthet egy kis plusz D-vitaminbevitel. A legfontosabb, hogy igyekezzünk minél változatosabban étkezni, erősíteni az immunrendszerünket, így felvehetjük a harcot a téli megbetegedések ellen!


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »