Ezek a világvárosokban pompázó legszebb karácsonyfák (képgaléria)

A karácsonyfa ezekben a napokban nemcsak az otthonainkat ékesíti, de a városokat is. A karácsonyi ünnepek egyik szimbóluma azonban nagyon sok városban vita tárgyát képezte. Szerbiában például botrány robbant ki a belgrádi belvárosi karácsonyfa miatt, ugyanis a város 83 ezer eurót fizetett érte.

A hivatali visszaéléseket vizsgáló Pistaljka szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy a 18 méter magas műanyag fát a kötelező pályáztatás lezárása előtt állította fel a Keep Light belgrádi cég. Sinisa Mali polgármester bejelentette, hogy felbontja a fára kötött szerződést, holott azt már felállították. A Pistaljka kiemelte, hogy míg a gyéren díszített belgrádi műanyag fa 83 ezer euróba került, a New York-i Rockefeller Center előtt álló, bőségesen felékesített norvég lucfenyőt 62 ezer euró alatti áron szerezték be.

Meglepődtem a számokon” – mondta Sinisa Mali újságíróknak, majd hangsúlyozta, nem tudott a beszerzési folyamatról. A polgármester hozzátette azt is, hogy minden pénzt, amelyet kifizettek a Keep Lightnak, visszakérnek.

Nem csak a belgrádi karácsonyfa küzd problémákkal. A római Piazza Venezián felállított 21 méter magas vörösfenyő már az ünnepek előtt elpusztult, s azóta is vicc tárgyát képezi Rómában.

Az időközben Spelacchiónak – ütött-kopottnak – elnevezett karácsonyfának már saját Twitter-oldala is van, több ezer követővel. „Időközben mindenki megszerette Spelacchiót, ráadásul nagyobb problémák is léteznek, mint egy karácsonyfa” – tette hozzá a polgármester

Hírdetés


A Codacons fogyasztóvédelmi szervezet korábban a római karácsonyfa azonnali eltávolítását követelte. „Ez a beteg fa a világ szégyenét hozza Róma városára” – írták közleményükben az elmúlt héten. Pinuccia Montanari, a római önkormányzat környezetvédelmi tanácsosa azonban megvédte a fenyőfát, mondván „elegáns és egyszerű”, ami megfelel a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak.

Számos turista és római kíváncsi a szerencsétlenül járt fára. Ágaira jókívánságokkal teleírt kártyákat aggatnak.

Összegyűjtöttük a világvárosokat díszítő többi karácsonyfát is. Vessetek rá egy pillantást!

MTI/Körkép.sk

Nyitókép: Shutterstock


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »