„Ezek a szülők minden védelmet megérdemelnek”

„Ezek a szülők minden védelmet megérdemelnek”

Országszerte flashmobbal, vagyis villámcsődülettel hívták fel a figyelmet az egyedülálló szülők és az őket segítő szervezetek a gyermeküket egyedül nevelő szülők helyzetére. Azt szeretnék, ha emelkedne a nekik járó családi pótlék, illetve a gyes és gyed is. Az LMP törvényjavaslatot nyújt be az ügyben a parlamentnek.

Gyerekzsivajtól volt hangos az egyik budapesti családbarát kávézó. Ma azonban többségében egyedülálló szülők és gyerekeik voltak a vendégek. „Igazából csak azok a szülők tudnak úgymond túlélni és normális körülmények között tartani gyermekeiket, akik valamilyen extra keresethez jutnak. Nekem is vissza kell nyúlnom a szakmámhoz, még szoptatós anyaként is vissza kell járnom dolgozni, ahányszor tudok valamit tenni, és ezt az időt mind a gyermekeimtől vonom el, hogy plusz keresetre, valamilyen pluszra tegyek szert, de nagyon sok anyának ez nincs, nem adatott meg” – mondta Egres Katinka egyedülálló anyuka.

Magyarországon félmillióan nevelik egyedül gyermeküket, 90 százalékuk nő. „Szeretnénk egyenlő elbánást kérni a számukra, speciális támogatásokat is. 2008 óta nem emelkedett az egyedülálló szülőknek biztosított családi pótlék. Képtelenség, hogy mindössze ezer forinttal több az egyedülálló szülők családi pótléka, mint a két szülős családokban” – jegyezte meg Keveházi Katalin, a JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány vezetője.

Az egyedülálló szülők azt is nehezményezik, hogy semmilyen többletjuttatást nem kapnak az államtól, holott kétszer annyi teher nehezedik rájuk, mint a kétszülős családokra. Azt szeretnék, ha emelnék a gyest és a gyedet is.

„Szükség lenne arra is, hogy a gyermekellátó intézmények alkalmazkodjanak ehhez a helyzethez, illetve szükség lenne olyan jogszabályokra, amelyek védik a nőket abban az esetben, ha gyermeküket egyedül nevelik. Nagyon sok esetben tapasztalom, hogy nincsenek tekintettel a munkahelyen arra, hogy ilyen speciális helyzetben vannak ezek az édesanyák. Én azt gondolom, hogy ők minden védelmet megérdemelnek, ők is és a gyermekeik is, ezért jöttem el, mert erre a helyzetre fel kell hívni a figyelmet” – nyilatkozta az LMP társelnöke.

Szél Bernadett hozzátette: az LMP két törvényjavaslatot is benyújtott a témában az Országgyűlésnek, ezeket szerdán tárgyalja az illetékes bizottság.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »