Ezek a szakirányok a legkeresettebbek a szlovák munkaerőpiacon

Ezek a szakirányok a legkeresettebbek a szlovák munkaerőpiacon

Szlovákiában jelenleg a legkönnyebben az IT-szakemberek tudnak elhelyezkedni, ráadásul nem csak a már kitanult specialistákat, hanem a főiskolásokat is örömmel foglalkoztatnák a munkáltatók – legalábbis erről számolt be a GraftonSlovakia munkaközvetítő iroda a TASR-nek.

Nem csak Pozsony és Kassa megyében, hanem az ország többi részén is leginkább az IT-szakembereket keresik a cégek, akik sok esetben igyekeznek már a főiskolai éveik közben elcsábítani a diákokat. Ugyancsak jók a lehetőségeik a közgazdaságtant tanulóknak.

Jitka Součková (GraftonSlovakia) szerint a középiskolások közül leginkább az iparban elhelyezkedőket keresik – fémmegmunkálókat, CNC-gépkezelőket, lakatosokat.

Hírdetés

Součková elmondása szerint a középiskolát végzettek körében 10-15 százalékos a munkanélküliség, míg a főiskolát végzettek esetében ez a szám alacsonyabb. Ráadásul mivel sokkal több lehetőség közül választhatnak, a bérigényeik is magasabbak.

A legnehezebben a humán szakterületek végzősei találnak munkát – természettudományok, környezetvédők és szociális munkát hallgatók. Az ezeken a szakokon tanuló középiskolások 60 százaléka, a főiskolások 55 százaléka más szakmában helyezkedik el miután elvégezte tanulmányait.

teraz.sk

Nyitókép: teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »