Ezek a legjobban és legrosszabbul fizetett járások

Ezek a legjobban és legrosszabbul fizetett járások

Nyitókép: Shutterstock

Szlovákiában a legnagyobb fizetésbeli különbség Pozsony és Szinna (Snina) között van. Míg a Szinnai járásban az átlagkereset bruttóban 789 euró, addig a Pozsonyi járásban 1 499 euró.

A pozsonyi alkalmazottak kereset átlagosan 90%-kal magasabb a szinnai alkalmazottakénál – derült ki a Platy.sk portál legújabb felméréséből.

A nyilvánosságra hozott elemzés szerint a fővárosban a medián (középérték) 1 400 euró. Ez azt jelenti, hogy az emberek egyik fele ettől az összegtől kevesebbet, míg a másik fele ettől az összegtől többet keres. Szinnában ez a középérték jóval alacsonyabb, 750 euró.

A legrosszabbul kereső pozsonyi alkalmazottak bruttóban 850 eurónál kevesebbet keresnek. Szinnában ennek a fizetési csoportnak a bére a minimálbér határán van, ami idén bruttóban 520 euró.

Hírdetés

Míg Szinnában a legjobban fizetett alkalmazottak alapbére bruttóban mindössze az 1 200 eurót haladja meg, addig a fővárosban a 2 500 eurót.

A Platy.sk portál szerint a 10 legrosszabbul fizetett járás közé elsősorban az Eperjesi kerület egyes járásai tartoznak: Szinna (Snina), Sztropkó (Stropkov), Mezőlaborc (Medzilaborce), Felsővízköz (Svidník), Varannó (Vranov nad Topľou), Bártfa (Bardejov) és Kisszeben (Sabinov).

Ehhez csatlakozik még Poltár a Besztercebányai kerületből, Stubnyafürdő (Turčianske Teplice) a Zsolnai kerületből, valamint Szobránc (Sobrance) a Kassai kerületből.

A tíz legjobban fizetett járás közül nyolc Nyugat-Szlovákiában van: Pozsony, Malacka, Naygszombat, Szenc, Galgóc, Vágújhely, Trencsén és Nyitra. Ezeket követi Kassa és Zsolna.

SME/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »