Ezek a fránya ruszkik nem hajlandók elhinni, hogy nem ellenük irányul a köréjük telepített amerikai rakétarendszer

A NATO nem akar újabb hidegháborút Oroszországgal, a Romániába telepített amerikai rakétavédelmi rendszer nem irányul Moszkva ellen, hanem kizárólag védelmi jellege van – jelentette ki csütörtökön Bukarestben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Jens Stoltenberg azt követően nyilatkozott, hogy Klaus Iohannis román elnök fogadta hivatalában. Abból az alkalomból látogatott Bukarestbe, hogy csütörtökön üzembe helyezik a dél-romániai Deveseluban az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai elemeit.

A NATO-főtitkár hangsúlyozta, hogy lehetetlen erről a támaszpontból Oroszország ellen támadást indítani, és a rakétavédelmi rendszer a NATO térségén kívülről érkező fenyegetések ellen nyújt védelmet a tagállamoknak. Ugyanakkor bírálta Moszkvát, felelőtlennek nevezte fenyegetéseit, és kifejtette, hogy a NATO az Ukrajnával szembeni agresszív orosz fellépés miatt erősítette meg a második világháború óta példátlan módon keleti határát. Hozzátette: az észak-atlanti szövetség végig nyitott volt Oroszországgal, ezért "az oroszok maguk is tudják, hogy nem ellenük irányulnak a rakétavédelmi rendszer romániai elemei". Azt állította: Oroszország "erőszakkal változtatta meg a határokat, és szomszédait továbbra is fenyegeti".

A főtitkár méltatta Románia elkötelezettségét az észak-atlanti térség biztonságának szavatolása mellett, valamint az ehhez való tevékeny hozzájárulását. Üdvözölte, hogy Románia teljesíti vállalását, és a katonai védelemre költi bruttó hazai termékének két százalékát.

Klaus Iohannis is nyomatékosította, hogy a rakétavédelmi rendszer romániai elemei nem irányulnak Oroszország ellen. Románia üdvözli a keleti NATO-határok védelmének megerősítését, és Bukarestet aggasztja az ukrajnai és a moldovai helyzet, ahol csakis a politikai, nem pedig a katonai megoldások lehetnek életképesek – mondta Iohannis.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Reméljük, nem lesz kötelező ezt is elhinni: Amerika az "iráni rakétafegyverek" miatt telepített rakétapajzs-elemeket Romániába


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »