Ez volt a 2017-es év legjobb filmje Andrej Kiska szerint

Ez volt a 2017-es év legjobb filmje Andrej Kiska szerint

A SME munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy mely filmeket látta idén Andrej Kiska államfő, és számára melyik bizonyult a legjobbnak. Meglepetésünkre Kiska idén több filmet látott, mint amennyit a többségünk egyáltalán képes volt regisztrálni. Mint kiderült, az államfőnek remek ízlése van. Arra a kérdésre, hogy idén melyik film nyerte el a tetszését legjobban, korrekt választ adott.

Moziban látta az Emberrablás (Únos) című filmet, de megnézte a Mečiar dokumentumfilmet és a Masaryk címet viselő életrajzi drámát is. Annak ellenére, hogy az összes film Szlovákia történelmével állt összefüggésben, Kiskának mégis egy olyan film nyerte el a tetszését, ami egy olyan társadalom eszményképét mutatja be, amellyel nekünk is meg kellene próbálkoznunk, holott mentálisan még nem vagyunk hozzá megérve. „Idén A négyzet című film kötötte le leginkább a figyelmemet. Ez a film nem egy megszokott nézőpontból mutatja be a modern művészeteket, a közösségi oldalakat, de az emberi karaktereket is“ – mondta az államfő a SME-nek.

A svéd film először a Cannes-i filmfesztiválon diadalmaskodott, majd decemberben az év legjobb európai filmjévé választották.

Hírdetés

Az államfő szóvivője, Roman Krpelan szerint az elnöki irodába évente rengeteg meghívó érkezik különféle kulturális eseményekre. Nemcsak filmekre, de kiállításokra és színházi előadásokra is. „Amennyiben a kötelezettségei megengedik, az elnök úr nagyon szívesen ellátogat ezekre az eseményekre. Idén több mint tíz kulturális eseményre jutott el, nem csak Szlovákiában. Párizsban például a Lúčnica fellépését tekintette meg“ – mondta Krpelan.

Forrás: Sme.sk

Nyitókép: SME/Jozef Jakubčo


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »