Ez ügyben jól beszélnek a tótok: helyénvaló volt a betolakodó meglövése, így járhatnak a többiek is

Ez ügyben jól beszélnek a tótok: helyénvaló volt a betolakodó meglövése, így járhatnak a többiek is

Egyértelműen indokolt és helyénvaló volt hétfőn a fegyverhasználattal járó intézkedés, amellyel szlovák vámőrök megállítottak egy illegális migránsokat szállító gépkocsit – jelentette ki Robert Kalinák szlovák belügyminiszter szerdán a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek. A vámőrök fegyveres beavatkozása során egy migránst megsebesítettek.

A szlovák vámőrök hétfőn hajnalban rálőttek az illegális migránsokat szállító gépkocsik egyikére Nagymegyernél, miután vezetője a hatóságok felszólítása ellenére és figyelmeztető lövések leadása után sem állt meg, s úgy próbált elhajtani, hogy közben majdnem elgázolta az intézkedő vámőröket. A Csonka-Magyarország felől érkezett gépkocsik utasainak egyikét, egy 26 éves szíriai nőt hátán talált el egy lövedék. A nő sikeres műtéten esett át a dunaszerdahelyi kórházban.

A szlovák belügyminiszter hangsúlyozta: mindenki tudja, hogy amennyiben ilyen esetben nem tesz eleget a hatóságok felszólításának, a Nagymegyernél történtekhez hasonló lépésekre kell számítania. "A sebesülés kockázata az ilyen közbeavatkozások során mindig óriási" – mondta Robert Kalinák, de hozzátette, hogy arányaiban mégis kicsi a sebesülésekkel is járó fegyveres gépkocsi-feltartóztatások száma.

Az incidensre azután történt, hogy szlovák vámőrök hétfő hajnalban gépkocsikat ellenőriztek a Medve-Vámosszabadi határátkelő közelében a felvidéki oldalon. Nem sokkal éjfél után négy, szorosan egymás után közlekedő személygépkocsit kezdtek követni, majd mintegy tíz kilométer megtétele után, Nagymegyer közelében úgy döntöttek, megállítják őket.

A gépkocsik vezetői közül hárman megálltak a felszólításra, a negyedik azonban nem – tájékoztatta az MTI-t hétfőn Patrícia Macíková, a szlovák pénzügyőrség szóvivője. Miután az illegális migránsokat szállító negyedik autó megpróbált elhajtani, s közben majdnem elgázolta az intézkedő vámőröket, először figyelmeztető lövések leadásával próbálták megállítani, majd, miután a gépkocsi vezetője erre nem reagált, az egyik vámos további lövéseket adott le a kocsira, amelyet aztán néhány száz méterrel odébb egy rendőrjárőr állított meg.

A vámőrök később az idegenrendészetnek adták át a négy személyautót és utasait. A Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség hivatalosan meg nem erősített információi szerint a migránsok szíriaiak és afgánok, az őket a határon áthozó embercsempészek pedig román és magyar állampolgárok voltak.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »