„Ez soha nem az orosz nukleáris arzenálról szólt”

„Ez soha nem az orosz nukleáris arzenálról szólt”

Nem akar új hidegháborút Oroszországgal a NATO – jelentette ki a szervezet főtitkára a Romániába telepített amerikai rakétavédelmi rendszer beüzemelésének napján. Washington a közel-keleti fenyegetések ellen telepítette a rakétapajzsot, de Moszkva szerint a légvédelmi rendszer Oroszország ellen irányul. Beüzemelték.

A román–bolgár határ közelében 800 millió dollárból felépített pajzs az európai védelmi rendszer része, és nem jelent fenyegetést Oroszországra, hangsúlyozta a NATO-főtitkár, aki szerint nem kell újabb hidegháborútól tartani. „A rakétavédelem a védelmet szolgálja. A védelem a célja, vagyis nem gyengíti az orosz stratégiai nukleáris arzenál ütőképességét” – emelte ki Jens Stoltenberg.

Az amerikai védelmi miniszter helyettese szerint a rendszer nem alkalmas a közepes hatótávolságú orosz nukleáris rakéták megsemmisítésére, de erről nem sikerült meggyőzniük a moszkvai vezetést. „Ez soha nem Oroszországról szólt, hanem a közel-keleti ballisztikus rakétákról, amelyek a NATO-szövetségeseinket és az Egyesült Államokat fenyegetik. Megismételném a főtitkár szavait, Oroszországnak felajánlottuk, hogy megmutatjuk a rendszer technikai paramétereit, mindent megtettünk annak érdekében, hogy megértsék, mire képes, hogy nem jelent fenyegetést a nukleáris arzenáljukra nézve” – mondta Robert Work.

Az Egyesült Államok a rakétavédelmi rendszert eredetileg Irán miatt építette ki, de Irán közben leállította atomprogramját.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »