Ez rosszabb lesz, mint a 2008-as összeomlás – mindenhol recesszióra és a foglalkoztatás visszaesésére számítanak

Ez rosszabb lesz, mint a 2008-as összeomlás – mindenhol recesszióra és a foglalkoztatás visszaesésére számítanak

Több tízmillió megszűnő állásról beszélnek csak az EU határain belül a szakértők. A koronavírus gazdasági következményei globális recessziót vetítenek előre, sok ország esetében előre borítékolják a gazdaság negatívba fordulását, köztük Németországban is. Közben Szlovákiában leálltak az autógyárak, ma a zsolnai KIA is megadta magát.

Szlovákia legnagyobb munkaadói közé tartoznak az autógyárak, de nem csak erről van szó. Beszállítóik és a rájuk épülő ellátási láncok és logisztikai cégek szintén rengeteg embert foglalkoztatnak. A gyárak leállásával a csökken a fogyasztás, a gazdasági kilátásokra telepedő borúlátás miatt a lakosság elhalasztja tervezett kiadásait. A kereslet visszaesése pedig begyűrűzik a gazdaság minden szegmensébe.

Épp ezért nagyon valószínű, hogy más üzemek is csatlakozni fognak az autógyárakhoz, és a koronavírus árnyékában felfüggesztik a termelést.

Szlovákia hosszú ideje stagnáló pályán mozog, gazdasági bővülése a leggyengébb a környékbeli országokéhoz képes. Idén eredetileg 2,2 százalékos gazdasági növekedést jósoltak a mértéktartóbb szakemberek, jelenleg az óvatosabb előrejelzések is legalább 0,5-1 százalékos negatív növekedéssel, vagyis recesszióval számolnak.

A magyar kormány is recesszióval számol, nem zárják ki az állástalanok számának százezres nagyságrendű emelkedését sem. Gulyás Gergely, a magyar Miniszterelnökség vezetője szerint vannak szektorok, amelyek meg fognak szűnni. A helyzet súlyosságát azzal érzékeltette, hogy 1076 hotel fog bezárni.

Gulyás elmondása szerint nincs értelme kötelezni a munkáltatókat az álláshelyek megtartására, mert azonnal csődöt is jelentenének a megszorult vállalatok, hiszen nincs bevételük.

Németország is recesszióra készül, csak az a kérdés, hogy mekkora lesz a kár, amit a koronavírus okoz. Az IFO német gazdaságkutató intézet ezért forgatókönyveket dolgozott ki. A legoptimistább szerint is a német gazdaság 1,5 százalékos mínuszt fog elkönyvelni idén a koronavírus megelőzését szolgáló intézkedések miatt.

Hírdetés

A pesszimistább forgatókönyv azonban hat százalékos mínusszal számol. Nem csoda, a német GPD felét az export adja, márpedig aligha várható, hogy globális kereskedelem visszaesését a németek olcsón megúsznák.

A pénzpiacokon is eluralkodott a pánik, a befektetők pedig kormányzati beavatkozásokat sürgettek. A 2011-es európai hitelválság óta bizonytalan pozíciójú eurozóna is kénytelen volt lenyugtatni a kedélyeket, ezért a görög mentőcsomagot megszégyenítő nagyságú kötvényvásárlási intézkedést jelentett be Christine Lagarde a minap: összesen 750 milliárd eurót különítenek el 120 milliárd eurós kiegészítő tartalékkal.

Az összeg célja a koronavírus gazdasági következménye miatt bizonytalanná vált piaci hangulat kordában tartása. A gyakorlatban ez azt jelenti majd, hogy az Európai Központi bank százmilliárdokat költ majd államkötvények megvásárlására – részben azért, hogy a tagállamok kamatköltségei ne szálljanak el magukkal rántva az eurozóna többi tagját, néhány esetben pedig azért, hogy elkerüljék az államcsődöt.

A JP Morgen amerikai hitelminősítő aktuális előrejelzése szerint az európai gazdaság 22 százalékkal is visszaeshet a második negyedévben, ami már magával ránthatja az egész világot is. Abból indultak ki ugyanis, hogy a globális kereslet motorját adó Kína a koronavírus miatt az első negyedévben 40 százalékkal eshet vissza.

Az amerikai gazdaság 14 százalékos mélységbe fordulhat, Európa pedig 15 százalékosba, a második negyedévben pedig 22 százalékosba.

Ha ezek a számok reálisak, akkor a 2008-as gazdasági összeomlásnál is nagyobb csapásra kell készülnünk. Egyelőre azonban minden annak a függvénye, hogy meddig tart majd a járvány vagy meddig tartják fenn a megelőzősére hozott szigorú intézkedéseket.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »