Ez lett a hesseni választás végeredménye

Ez lett a hesseni választás végeredménye

Az előzetes várakozásoknak és az exit polloknak megfelelően a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) nyerte a németországi Hessen tartományban rendezett választásokat, bár az abszolút többségtől messze vannak. A választási rendszer sajátosságai miatt 137 fősre bővült tartományi gyűlésben a 27 százalékot szerző, vagyis az öt évvel ezelőtti eredményéhez képest 11 százalékot bukó CDU-nak 40 képviselője lesz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 19,8 százalékos eredménye, mely ugyancsak 11 százalékkal marad el a 2013-as szavazati aránytól, 29 mandátumot jelent.

Nagyot ugrott előre a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD), amely 9 százalékkal szerzett többet, mint 2013-ban, 13,1 százalékos eredményük 19 képviselői helyet jelent, míg a Zöldek (Grüne) szintén 9 százalékkal növelték támogatottságukat, 19,8 százaléknyi voksuk 29 mandátumot ér.

Hírdetés

A Zöldek – Bajorországhoz hasonlóan – Hessenben is megelőzték az SPD-t, igaz, alig száz darab szavazattal szereztek többet, mint a szociáldemokraták.

A tartományi gyűlésbe jutott még a Baloldal (Die Linke) 6,3 százalékkal és a Freie Demokratische Partei (FDP) 7,5 százalékkal, ezek az eredmények rendre 9, illetve 11 képviselői helyet jelentenek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »