"Ez egy borzalom volt" – 27 éve történt a szajoli szerencsétlenség

"Ez egy borzalom volt" – 27 éve történt a szajoli szerencsétlenség

Az 1994-es tragédiánál dolgozó mentőtiszt és helyszínelő idézte fel az eseményeket.

27 évvel ezelőtt ezen a napon, december 2-án történt Magyarország egyik legsúlyosabb vasúti tragédiája: Szajolnál kisiklott egy vonat második kocsija, majd a szerelvény az állomás épületébe rohant. A balesetben összesen 31-en haltak meg, 51-en pedig megsérültek. A Blikk az esetnél dolgozókat keresett meg.

“Álmomban se jöjjön elő” – mondta Kardos József megyei vezető mentőtiszt a lapnak.

„Ez volt a legszörnyűbb baleset, amely negyven éves szolgálati időm alatt előfordult.

Akkor a szolnoki mentőállomás vezetője voltam, és arról kaptunk riasztást, hogy mintha valami történt volna a szajoli vasútállomáson. Egy, a közelben lévő mentőegységet kértünk meg arra, hogy nézzék meg mi a helyzet, és ők jelezték, hogy sokkal nagyobb a baj.”

Mint felidézte, azon a téli napon nagyon hideg volt és már sötétedett, amikor kiért a helyszínre. A felborult vonat letarolta a vasútállomás felét a mellette lévő házzal együtt, amelynek egyik szobájába be lehetett látni és mindenhol leszakadt vezetékek voltak.

Hírdetés

A mentés másnap délután egy óráig eltartott. Akkor vettek észre a felborult vonattól száz méterre egy összegyűrődött vasúti kocsi végében egy női kezet, ő volt az utolsó megtalált áldozat.

Kardos József szerint a látványt fel lehet dolgozni, de azt a tudatot, hogy családok élete ment tönkre, nem igazán.

Kárándi Béla nyugalmazott alezredes, helyszínelő az áldozatok azonosításában vett részt. „Ezt nem lehet elfogadni, ez egy borzalom volt, még akkor is, ha korábban nagyon sok szörnyű bűncselekmény helyszínén megfordultunk” – mondta.

Az áldozatokat egy katonai objektumban helyezték el.

„Volt olyan anyuka, aki a halott fiát meglátva lefeküdt mellé a földre és a holttestet átkarolva perceken át zokogott. Egy másik hozzátartozó, egy idős férfi fájdalmában összetörte a szobában lévő egyik széket” – emlékezett vissza a megrázó esetekre.

A tragédia ügyében három embert ítéltek el. A vasúti közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlan veszélyeztetéséért Szűcs Ferenc váltókezelőt öt és fél év, Farkas István tolatásvezetőt két év, Illyés Ferenc kocsirendezőt pedig másfél év fogházbüntetésre ítélte a bíróság.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »