Ez az igazi büntetés: zsidó temetőket gondoztatnak a zalai rabokkal

Zalaegerszeg: úgynevezett jóvátételi munkát végeztek a fogvatartottak két napon keresztül a megyeszékhelyi zsidó temetőben.

– Hosszú évek óta zajlik közöttünk az az együttműködés, amelynek keretében most az intézmény fogvatartottjai nagy segítséget nyújtanak nekünk ­ – mondta tegnap délelőtt Preisz József, a megyeszékhelyi zsidó hitközség örökös alelnöke a Göcseji úti zsidó temetőben, miközben a zalaegerszegi büntetésvégrehajtási intézetben fogva tartott hét férfi a sírok között serényen dolgozott. ­

A fogvatartottak Zala több településén jártak már hasonló feladat okán. Ahol rendbetették az elhagyott zsidó temetőket, szükség van a folyamatos tisztító munkára, hogy ne vegye vissza a természet a megyei önkormányzat anyagi támogatásával felújított temetőket. (Magyarul nemcsak felújítjuk nekik, hanem még gondozzuk is utána – a szerk.) Többek között Zalabér, Tornyiszentmiklós, Söjtör, Pacsa, Kisvásárhely, Nagykapornak rendelkezik már felújított sírkerttel.

A nem tavaly barnult Ódor Gábor (a fényképen balra) már betanulta a leckét:

-­ A jóvátételi munkával bizonyíthatjuk, hogy a botlás, a rossz döntés után, a büntetés töltése közben is végezhetünk hasznos tevékenységet, s láthatjuk, van visszatérés az életbe. ­ Megtiszteltetés és felemelő, hogy így hasznosnak érezhetem magam. Én az összes helyszínen ott voltam, jó, hogy segíthetek. Tisztában vagyok azzal, hogy azokban a temetőkben nyugvóknak sajnos a holokauszt miatt alig van hozzátartozójuk.

(Kuruc.info – Zaol.hu nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »