Ez az al-Kaida leírt módszere

Ez az al-Kaida leírt módszere

Szakértői nyilatkozatok szerint egy jól ismert közel-keleti technikát alkalmazott a nizzai mészáros azzal, hogy egy teherautóval gázolt bele az ünneplő tömegbe.

Szakértői nyilatkozatok szerint egy jól ismert közel-keleti technikát alkalmazott a nizzai mészáros azzal, hogy egy teherautóval gázolt bele az ünneplő tömegbe. 

CNN által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő – Peter Bergen – szerint paradigmaváltás történt a nemzetközi terrorizmus kapcsán, mivel eddig többnyire csak a Közel-Keleten vetették be a teherautókat, és az egyéb nagy méretű járműveket a civil lakosság ellen.

Ennek kapcsán hozzátette, hogy Európának ismét át kell alakítania a terrorelhárítással kapcsolatos mentalitását, ugyanis az ilyen jellegű támadások elhárítására láthatóan még nincsenek felkészülve az erre hivatott szervek.

A járművekkel való magas számú halálos áldozatok szedését elsőként az al-Kaida alkalmazta, amely egy múltbéli közleményében egy hatalmas fűnyírógéphez hasonlított egy általuk vezetett kisteherautót, ami lényégében egyetlen leadott lövés nélkül képes húsz-harminc embert halálosan megsebezni.”

Korábban az Egyesült Államokban is történt ehhez hasonló merénylet, amikor 2006-ban egy iráni származású amerikai személy terepjáróval hajtott bele egyetemista diákok csoportjába.

Elemzők szerint továbbra is nagy kérdés, hogy a jövőben képes lesz-e a nyugati terrorelhárítás lépést tartani a szélsőséges dzsihadisták által kiötlött újabb és újabb technikákkal.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »