Ez állhat a Zsolnay elleni támadás mögött

Ez állhat a Zsolnay elleni támadás mögött

A most induló uniós támogatások megszerzése a célja azoknak, akik támadást indítottak a Zsolnay-gyár ellen – állítja a nagy múltú porcelángyár fő részvényese. Bachar Najari emlékeztetett: a budai Vár és az Iparművészeti Múzeum felújítása során is nagy megrendeléseket kaphat a gyár. A svájci állampolgárságú üzletember állítása szerint eddig 1 milliárd forintot tett bele a cégbe.

A Párisi Udvar és a Királyi Palota Szent István-termének felújítását viszont elnyerte a gyár, összesen 500 millió forint értékben. A Zsolnay azonban közben nehéz helyzetbe került, a cég 400 milliós hitelét ugyanis felmondta az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank, sőt a követelést már el is adta egy olyan Fidesz-közelinek tartott cégnek, amelyik korábban már jelezte: megvenné a Zsolnayt. „Az ajánlat úgy hangzott, hogy add át az 51 százalékod, adja át Basar az 51 százalékot és a menedzsmentjogokat. Erre megkérdezte, hogy mi nekem ebben az üzlet: az, hogy bent maradsz kisebbségi tulajdonosnak, ugyan semmi jogköröd nem marad, de nem csinálunk ki” – tette hozzá a Zsolnay Zrt. igazgatóságának elnöke.

A többségi tulajdonos, Bachar Najari szerint már a hitel felmondása is jogtalan volt, a követelés eladását pedig egyenesen felháborítónak tartja. „A világon mindenhol, ha a partnered bajban van, megmutatod neki a két szerződést. A Párizsi Udvar az a Market, az egy ismert cég, nem fog csődbe menni, meg nem fog nem fizetni, a másik a kormánytól. Hát ennyire tuti 500 millió, és mégis eladja másnak” – jelentette ki a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. fő részvényese.

Az állami tulajdonú bank ugyanis feltehetőleg az ilyenkor megszokott piaci szokásoknak megfelelően jóval kevesebbért adta tovább a követelést. Bachar Najari azt is megdöbbentőnek tartja, hogy a gyár kisebbségi tulajdonosa, a pécsi önkormányzat saját céget alapított, ahová a Zsolnay több mint száz dolgozóját már átvette, így készülnek ugyanis a felszámolásra. „Átviszünk embereket, még nincsen munkahelyük, adok nekik fizetést, maradjanak otthon, majd amikor lesz munka, szólunk. Nagyon luxuséletet élünk Magyarországon, nem tudtam, még Svájcban sincs ilyen. Svédországban sincs, hogy otthon ülök és várom a fizetést, ilyen tényleg nincs, de Pécsen megtörtént” – tette hozzá Bachar Najari.

A svájci állampolgárságú Najari szerint a cég körüli zűrzavart azért keltik, hogy rátehessék a kezüket a gyárra, a most megnyíló uniós forrásoknak köszönhetően ugyanis a Zsolnay nagy megrendelésekhez juthat, csak az Iparművészeti Múzeum felújítására 25 milliárdot költenek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »