Ez a világbajnokság drágább, mint az összes eddigi együttvéve

Ez a világbajnokság drágább, mint az összes eddigi együttvéve

Elképesztő összegeket emésztett fel a katari labdarúgó-világbajnokság előkészülete. A stadionok, a szállodák, az új metróhálózat ára minden idők legdrágább sportrendezvényé emeli a tornát. Íme, néhány összehasonlító adat.

Az akkor nagyon drágának tartott 1994-es, az Egyesült Államokban rendezett világbajnokság félmilliárd dollárba került. Ehhez képest nagy ugrás volt az 1998-as franciaországi (2,3 milliárd dollár), s még nagyobb a tizenkét éven át csúcsot jelentő ázsiai, Dél-Koreában és Japánban rendezett (7 milliárd dollár.)

Nem kellett annyi új stadiont építeni a semmibe, így lényegesen olcsóbb volt a németországi torna 2006-ban (4,3 milliárd dollár), s még inkább a dél-afrikai, 2010-ben (3,4 milliárd dollár).

Hírdetés

Óriási ugrást hozott a 2014-es brazíliai torna (15 milliárd dollár), de nem volt olcsó a legutóbbi, oroszországi vb sem (11,4 milliárd dollár).

Ám minden korábbi jelzőt érdemes átértékelni annak tudatában, hogy a katari világbajnokság költségei a felmérések szerint meghaladták a 220 milliárd dollárt. Azaz ez a világbajnokság drágább, mint az összes eddigi együttvéve. Majdnem tizenötször drágább, mint az eddigi „csúcstartó” 2014-es.

Nyitókép: MTI/EPA/Nusad Szekkajil

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »