Ez a technológia átalakítja azt, amit a valóságról eddig gondoltunk (Video)

Ez a technológia átalakítja azt, amit a valóságról eddig gondoltunk (Video)

A technológia átalakítja a világot. Egyre nehezebb lesz eldöntenünk, hogy amit látunk vagy hallunk, az igazi-e.

Belegondolt már abba, hogy milyen lenne, ha a Reszkessetek betörők Kevinjét Sylvester Stallone arcával láthatnánk és a hangjával hallhatnánk? 

Ezt a deepfake technológia teszi lehetővé. De miről is van itt szó?

A deepfake szónak még nincs magyar fordítása, az angol szót használják nálunk is, amikor erről a néha vicces, de sokszor inkább veszélyes technológiáról beszélnek – írja a Hirado.

Talán élethű hamisításnak lehetne fordítani a szót magyarra. Azt értjük alatta, amikor egy eredeti fényképen vagy videóban valakinek az arcát vagy más testrészét módosítják, vagy egy másik személyével helyettesítik.

Az emberi beszédhang tökéletes leutánzására szintén használják a deepfake kifejezést.

Mi is beszámoltunk már erről az eljárásról, tavaly például egy II. Erzsébet királynőről készült videó kavart nagy port az Egyesült Királyságban.

Ebben a cikkben most a szórakoztatóbb felhasználásait tekintjük át a technológiának, egy következő cikkben pedig majd megnézzük, hogy milyen rossz célokra lehet használni a deepfake-et.

A fényképek manipulálásának hosszú története van, elég csak a Sztálin mellől a fényképekről folyamatosan eltűnő szovjet vezetőkre vagy újabban a photoshopra gondolnunk. A technológia azonban itt is szintet lépett a mesterséges intelligencia megjelenésével, ma már az ilyen átalakítások sokkal egyszerűbbek.

Hírdetés

A FaceApp segítségével egy pillanat alatt bárki megnézheti, hogy hogy fog kinézni mondjuk 80 évesen. Ha korábban kipróbálta ezt, vagy tett a fényképeire filtereket, akkor már ön is kapcsolatba került a deepfake technológiával, ugyanis ezek is hasonló elven működnek.

Még látványosabbak a videók manipulációi.

Nem kell már képkockáról képkockára módosítani a felvételeket, a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást használó programok a mozgóképekre is egyre jobban rávetítik a kívánt látványt.

Ennek segítségével megnézhetjük például, hogy milyen lett volna, ha Will Smith elvállalja a Mátrix főszerepét, és végül nem Keanu Reeves játssza el az ikonikussá vált Neo szerepét.

Ilyen cserékkel különösen vicces dolgokat lehet alkotni. Érdemes megnézni azt is, hogy milyen lenne, ha Magnum, azaz Tom Selleck szerepelt volna az Indiana Jonesban.

Hasonló „csalásokra” a filmek valódi forgatásakor is szükség lehet. Ha egy történet hosszú évtizedeket ölel át, akkor a film különböző jeleneteiben különböző korúak a karakterek. Korábban ezt úgy oldották meg, hogy más-más színész játszotta ugyanazt a karaktert fiatalabb és idősebb korában. Ma már ezt is helyettesíteni lehet a modern technológiával.

A 2019-es Az ír című moziban két karakter történetét évtizedeken keresztül a 76 éves Robert De Niro és a 79 éves Al Pacino játssza el.

A film egy részében a színészeket számítógépes effektekkel fiatalították meg.

A deepfake-kel akár a parodisták is új szintet léphetnek. Előadásuk közben nemcsak hangot utánozhatnak, hanem a felvételeken akár az utánzottak arcát is magukra ölthetik. Bár első nézésre azért kicsit ijesztő, ahogy az alábbi videón Bill Hader arca átalakul Tom Cruise arcává.

Az utolsó videón szintén Tom Cruise illúziója látható, ez pedig már átvezet a deepfake kevésbé vidám felhasználása felé. Ezen a színész bejelenti, hogy indul az Egyesült Államok elnöki tisztségéért. Rendkívül szórakoztató, ahogy elmondja, hogy ő lenne a legtökéletesebb elnök, hiszen volt már vadászrepülő pilóta (a Top Gunban), ügyvéd ( A cégben) és szamuráj is (Az utolsó szamurájban), ráadásul kétszer megmentette már a Földet az idegenektől (a Világok harcában és A holnap határában).

Bár készítői nyilvánvalóan viccnek szánták, a videót mégis többen komolyan vették, tehát még egy ilyen felvételnek is lehet politikai jelentősége.

A deepfake technológia folyamatosan fejlődik, így egyre nehezebb lesz megkülönböztetni a csalást a valóságtól. Ez ugyan a fenti témákban kevésbé jelent problémát, de az „erő sötét oldalát” nézve már sokkal aggasztóbb.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »