"Ez a nem beoltottak lockdownja!" – Sajtótájékoztatót tart a kormány

"Ez a nem beoltottak lockdownja!" – Sajtótájékoztatót tart a kormány

A csütörtöki kormányülés után nem sokkal megtartotta sajtótájékoztatóját Eduard Heger kormányfő és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter is. Rajta kívül az OĽaNO összes többi tárcavezetője is ott volt a sajtótájékoztatón. 

A kormányfő a COVID-automata változásainak ismertetésével kezdte mondandóját. Kiemelte, ideiglenesen módosítanak a szabályokon, azért, hogy az ország kiutat találjon a kórházakban kialakult kritikus helyzetből. Heger szerint ez két olyan fontos tény, amelyet nem szabad elhallgatni, ha a szigorításokról beszélünk. A kórházak az összeomlás szélén állnak, nincs lélegeztetőgép, kevés az intenzív ágy. El akartuk kerülni ezt az állapotot – fogalmazott, erre szolgált a COVID-automata is.

Csakhogy annak szabályait nem tartották be, így pedig nehéz eredményeket elérni!

Előfordulhat, hogy a nem COVID-os páciensek ellátása is veszélybe kerül, kevés a mentőautó, műtéteket kell elhalasztani. Nem lehet tovább halogatni a szigorításokat, nem fordulhat elő, hogy a kórházaink csak a koronavírus fertőzöttekkel foglalkozzanak. Heger szerint pár héttel ezelőtt még az enyhítésről is lehetett érdemben beszélni, de mára mindez okafogyottá vált.

Amint sikerült a kórházi ellátást stabilizálni és erre szerintem három hét elég lesz, visszatérhetünk az oltottaknak járó előnyökhöz.

– jelentette ki a kormányfő.

Heger hangsúlyozta, az összes kórházi ellátásra szoruló COVID-páciens 80%-a nincs beoltva, így 

Hírdetés

az összes járásban (beosztástól függetlenül) jelentősen korlátozzák a nem beoltottak mozgását. A nem esszenciális üzletekbe nem mehetnek be szabadon és ki lesznek tiltva a tömegrendezvényekről is. 

A beoltottak és a betegségen átesettek szabadabban mozoghatnak, mehetnek bevásárlóközpontba, nem kell a munkahelyükön tesztelniük és a tömegrendezvényeken is csak ők vehetnek részt. 

Az intézkedések várhatóan három hétig lesznek érvényben.

Ha a helyzet javul, készek azonnal reagálni és enyhíteni – jelentette ki Heger, de ugyanúgy azonnal reagálnak majd a járványhelyzet romlására is. További szigorítások is várhatóak, ha arra lesz szükség. 

A szabályokat együtt kell betartanunk!

Vladimír Lengvarský kihangsúlyozta, biztos abban, hogy a szlovákiai társadalom megérti, mennyire kritikus a helyzet. Leszögezte, a beoltottak is megérdemlik a minőségi kórházi ellátást, az olyan egészségügyet, amely zökkenőmentesen működik, amelynek nem kell beavatkozásokat elhalasztania.

Nagyon elszomorít, hogy az oltottaknak is el kell viselniük a korlátozásokat. 

– jelentette ki Lengvarský, de meg van róla győződve, hogy nincs más út.

A biztonság kedvéért, szögezte le a miniszter, ha nem kérik el a COVID-igazolványunkat az étteremben, tegyük ezt szóvá, ne menjünk olyan helyre, ahol nem járnak el felelősségteljesen. 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »