Ez a kormány haldoklik, ami tényleg Matovič hibája. Csakhogy…

Ez a kormány haldoklik, ami tényleg Matovič hibája. Csakhogy…

Nyitókép: SITA/Jana Birošová

Nagyon úgy fest, hogy Richard Sulíknak összejön a mesterhármas és a harmadik kormányát is megbuktatja. Szándékai azonban nem egyértelműek. Nem mondta hogy kilép a kormányból, “csak” felmondta a koalíciós szerződést és – ahogy bő egy évvel ezelőtt – megint a minisztereit akarja lemondatni. Ez persze utalhat arra is, hogy “csak” teljesen ki akarja véreztetni az OĽANO-t és arra, hogy a koalíciós szerződés megnyitásával több minisztériumot foglalna el.

Nem lett volna szabad Sulík nyomásának engedni

Ez a kormány egyre kevésbé tölti be a szerepét, ami tényleg Igor Matovič hibája. De nem úgy, ahogy a sajtó nagy része érzékeltetni szeretné velünk. Akkor hibázott, amikor a Szputnyik V vakcina kapcsán kirobbantott mesterséges libsi-hiszti idején nem hagyta, hogy Sulíkék saját kardjukba dőlve kilépjenek a koalícióból. Ehelyett kiegyezett velük, elodázva az elkerülhetetlent.

Egyébként, ha az OĽANO most is a kiegyezés mellett dönt, akkor Matovič pártja többé nem fog felállni ebből a megaláztatásból. Bármilyen engedmény, amit az SaS-nek tesz, annak elismerése lenne, hogy minden, amit a libsik mondtak az OĽANO-ról és vezetőjéről, igaz. Ráadásul újra és újra fenyegetőzni fognak, amint valami nem úgy történik, ahogy ők akarják. Egyszerűen azért, mert eddig is bevált. Márpedig az SaS alig több mint 6 százalékot szerzett a legutóbbi parlamenti választáson, az OĽANO pedig 25-öt. A különbség az, hogy az SaS mögé besorakozott az egész szlovák mainstream média (Sme, DennikN, aktuality.sk, tyzden.sk, stb.), agyon mosdatva Sulíkot, aki az elmúlt két évben korrupcióba, vírustagadásba, vakcinaösszeesküvésekbe keveredett, csak épp neki minden megbocsátható. Mert Pellét meg szivárványos látens kommunistákat segíti hatalomra egy sikeres kormánybuktatás után.

Az SaS veszélyes játékba kezdett

Hírdetés

Nagyon veszélyes játékba kezdett az SaS. Ha valaki megnézte a párt sajtótájékoztatóját szerdán, azt láthatta, hogy Ivan Korčok (SaS) szlovák külügyminiszter szokatlanul ideges volt. És joggal. Sulík elindított egy kormányválságot, ahonnan egyetlen lépés a kormány bukása. Nyár van, a szabadságolások ideje, de háború és inflációs nyomás is van, Korčok pedig kvázi megkérdőjelezhető mandátummal lesz kénytelen elmenni minden tárgyalásra úgy, hogy szavainak nem lesz súlya. Hiszen két hónap múlva talán már nem is lesz hivatalban. Még egyszer: gázválság, energiaválság, inflációs válság, háború, stb. Emellett Szlovákiáé a V4 soros elnöksége, a cseheké az EU soros elnöksége…

De Sulík sosem az ország vezetésével volt elfoglalva. Az első perctől az SaS pozíciójának megerősítése volt a célja. Akkor is, amikor elbagatellizálta a járvány komolyságát, amikor azt mondta a vakcinákról, hogy azok módosítják a DNS-t, amikor akadályozta a teszteléseket (mert drágák voltak), holott a fertőzöttek kiszűrését minden ország alkalmazta. Akkor is, amikor akadályozta a Szputnyik V vakcina alkalmazását – pedig Magyarországon sem hullottak tőle az emberek, bezzeg a nyugatiak által engedélyezett AstraZenecától… Akadályozta a válságok kezelését, a sajtó segítségével a felelősséget az OĽANO hárította, ő pedig nulla teljesítmény mellett az okoskodó, piedesztálra emelt politikus szerepében tetszelgett.

Nem ezt ígérték

A gazdasági miniszter esetében nem tudnék mondani öt olyan intézkedést sem, ami az emberek javát szolgálja, és nem a profitról szól.

A helyzet az, hogy ez egy háború Szlovákia tisztességéért, és Sulík nem a tisztesség győzelmét akarja. Folyamatos vétóival csak gyengítette a kormányt, amiben helyet kapott, és amely az előző garnitúra elszámoltatását ígérte.

Komjáthy Lóránt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »