Ez a francia újliberalizmus: a hülyék is szavazhatnak…

Szavazati jogot kapnak a gondnokság alatt álló, fogyatékkal élő nagykorú francia állampolgárok, valamint a jövőben házasodhatnak, regisztrált élettársi kapcsolatot létesíthetnek és el is válhatnak – közölte csütörtökön Sophie Cluze, a fogyatékossággal élőkért felelős államtitkár a témában rendezett tárcaközi egyeztetés előtt

Az intézkedés célja a fogyatékkal élőket teljes jogú állampolgárokká tenni, annak érdekében, hogy mindannyian voksolhassanak legkésőbb a 2020-as önkormányzati választásokon – mondta a tárcavezető a Le Parisien című napilapban megjelent interjúban.

Hírdetés

A kormány ennek érdekében el kívánja törölni a választási jogszabályok azon cikkelyét, amely lehetővé teszi egy gondokság alatt álló nagykorú ellátásáért felelős bírónak a szavazati jog megvonását, például az értelmi fogyatékosok esetében. Jelenleg 310 ezer francia állampolgár van ilyen helyzetben. „Az eddigi intézkedés a fogyatékosok védelmére hivatkozva volt érvényben. Elvették tőlük ezt az egyébként elidegeníthetetlen és feltétel nélküli jogot. Ez a diszkrimináció egyik formája, azt mondták nekik, hogy másodrendű állampolgárok” – fogalmazott az államtitkár az interjúban.

Sophie Cluze az is elfogadhatatlannak tartja, hogy egyes fogyatékkal élők nem házasodhatnak és válhatnak el bírói engedély nélkül. Ezt a korlátozást is megszünteti az év végig a polgári törvénykönyvben a kormányzat.

(MTI)


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »