„Ez a fejlövése ennek a szerencsétlen kuszaszeműnek”

Matolcsy György könyveire is szívesen költött az egyik jegybanki alapítvány. A Pallas Athéné Domus Anime nevű szervezet több mint 14 millió forintért rendelt 2500 darabot a Matolcsy György újságcikkeiből szemezgető kötetből. PADA kuratóriumának elnöke maga Matolcsy György, aki a rendeléseken kívül a milliárdos befektetésekről is döntött.

„Az első aki belenyúl a pénztárba annak le lesz vágva a keze” – a 2010-es országgyűlési választás kampányában mondta ezt a Fidesz akkori alelnöke. Pokorni Zoltán szavait egyre többször idézik fel mostanában az ellenzéki politikusok, köztük az LMP antikorrupciós szóvivője is, aki 2010-ben még a Fidesz színeiben politizált.

Hadházy Ákos azt mondja: haragszik Pokorni Zoltánra a 2010-es mondata miatt. „Nagyon sokan voltunk akik hittünk neki és ugye amikor láttuk a folyamatokat, hogy elindulnak a folyamatok nem túl jó irányban akkor sokan bíztunk néhány ilyen emberben akikről azt lehetett hinni, hogy ők majd megfogják a folyamatokat” – fogalmazott Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője.

A kerekasztal beszélgetés fő témája a Jegybanki alapítványok költései voltak.

A Liberálisok politikusa, aki korábban az MNB alelnöki tisztét is betöltötte erős szavakkal illette Matolcsy Györgyöt.

Még beleírták a geopolitikát, mert ez a fejlövése ennek a szerencsétlen kuszaszeműnek. Ez egy politikailag korrekt beszéd kérem szépen. Ebben a kontextusban azt hiszem, hogy ez a legkevesebb, amit mondani lehet erről a fiúról

(Bodnár Zoltán, gazdaságpolitikus, Liberálisok)

Bodnár Zoltán szerint tévhit, hogy a Nemzeti Bank Matolcsy Györgynek köszönheti nyereségét, azt sokkal inkább a devizahitelek forintosítása hozta.

Az MNB alapítványok gazdálkodási adatait kiperlő Tóth Bertalan részsikernek tartja, hogy Matolcsy György a Magyar Nemzetnek pénteken azt mondta: 50 milliárd forintot befizetnek a költségvetésbe.

„Végre a nyereségből legalább 50 milliárd forint bekerül a központi költségvetésbe, de azért annyira nem vagyok optimista, mert most nem az Alapítványoknál fogják ellopni, hanem a költségvetés keretein belül” – hangsúlyozta Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Róna Péter közgazdász szerint a jelenlegi törvények alapján a Jegybank csak a bírságokból befolyt nyereségeit fordíthatná alapítványi célra, ez pedig mindössze 4 milliárd forint volt. A fennmaradó 260 milliárd Róna szerint nem fektethették volna be.

„A jelenlegi törvény szerint neki erre a felhasználására két lehetősége van. Az egyik az, hogy elhelyezi a tartalékban, a másik pedig az, hogy befizeti a költségvetésbe. Neki ebben a törvényben ilyen egyéb jellegű felhasználásra nincs lehetősége” – mutatott rá Róna Péter közgazdász.

Közben újabb adatok derültek ki a jegybanki alapítványokról. Matolcsy György könyvére 14 millió forintot költött az általa vezetett Pallas Athéné Domus Anime nevű szervezet. Összesen 2500 darabot vásároltak a kiadványból, részben az alapítvány saját könyvtára számára, részben pedig egyetemeknek ajándékba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »