Ez a baj a közmunkával

Az LMP szerint a jelenlegi közmunkák csak a munkanélküliségi statisztikák javítására alkalmasak, ezért a kormánynak olyan változtatásokat kellene végrehajtania, amelyek valóban javítják a magyarországi munkaerőpiaci foglalkoztatást.

Lengyel Szilvia, az ellenzéki párt vidékfejlesztési szakszóvivője, országos elnökségi tagja pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján abból a szempontból is károsnak nevezte a közmunkát, hogy az elszívja a munkaerőt a nyári mezőgazdasági munkáktól. Példaként említette erre, hogy idén 50-80 ezer alacsony képzettségű munkás hiányzott a zöldség-gyümölcs ágazatból a tavalyi mintegy 25 ezerrel szemben.

20 ezer forint a különbség

A politikus szerint a közmunka hibája emellett, hogy az nem ösztönöz a munkaerőpiaci elhelyezkedésre, a közmunkások juttatása és a minimálbér között ugyanis alig 20 ezer forintos különbség van.

Az LMP éppen ezért a minimálbér adómentességét, valamint illetékeinek csökkentését javasolja azért, hogy annak összege úgy emelkedhessen 33 százalékkal 98 ezer forintra, hogy közben a munkaadók terhe sem emelkedik.

Lengyel Szilvia megismételte továbbá, pártja alapvetően a fenntartható, megújuló energiaforrásokra és a helyi gazdaságra épülő foglalkoztatáspolitikát szorgalmazza.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »