Ez a 10 a legértékesebb oroszországi vállalat

Ez a 10 a legértékesebb oroszországi vállalat

Az orosz gazdaság ma a 11. legnagyobb a világon, és számos iparágban globálisan meghatározó szereplő. Oroszországban számos óriásvállalat működik, hatalmas piaci értékkel. Mutatjuk a 10 legnagyobb orosz céget.

Oroszország bővelkedik nyersanyagokban, vagyis nem meglepő, hogy a legnagyobb vállalatok körében több olyat találunk, amely ebben az iparágban aktív. A piaci érték szerinti 10 legnagyobb társaság döntő többsége a nyersanyagszektorból kerül ki – derül ki a Visual Capitalist összefoglalójából, melyet az Origo idéz.

A december közepén mért adatok alapján a lista

első helyén a Gazprom energiaóriás áll, 104,57 milliárd dolláros (közel 34 ezer milliárd forint) piaci értékkel. 

A második helyre a Sberbank pénzügyi szolgáltató kerül, 86,66 milliárd dolláros kapitalizációval. Hosszú évek óta ez a két társaság áll a lista élén, és gyakran váltják is egymást az első és a második helyen.

Oroszország 10 legértékesebb vállalata

Hírdetés

A nyersanyagcégek körében több olyan vállalat is van, amely a saját területén a világ élvonalában foglal helyet.

A Gazprom, kibocsátás alapján, a világ legnagyobb földgáz-vállalata. 2018-ban ez a cég adta a teljes globális földgáztermelés 12 százalékát.

A Rosneft a világ második legnagyobb olajkitermelője a Saudi Aramco után. A piaci értéke 74,12 milliárd dollár.

A 44,49 milliárd dollár értékű Nornickel a világ legnagyobb nikkelkibocsátója, 14 százalékos globális részesedéssel. 

De a globális élvonalban szerepel a palládium- és a platina-kitermelés területén is.

A 24,17 milliárd dolláros értékű Polyus a világ harmadik legnagyobb aranykitermelője. A Sberbank pedig Kelet-Európa legnagyobb bankja – globálisan a 61. helyen áll.

Oroszország gazdasági súlyát jól érzékelteti, hogy az ország területén található a Föld teljes nyersanyagkészletének több mint 30 százaléka, a munkaerőpiaca pedig a hatodik legnagyobb a világon.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »