Extrém hidegre és hófúvásra figyelmeztet az OMSZ

Több megyében továbbra is várható hófúvás, de szerdára már csak elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat – több megyére az extrém hideg miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnali, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: a továbbiakban már csak helyenként (főként a középső megyékben és délen) lehet hószállingózás, havazás, de csak egy-két centiméternyi hó hullhat. Az olykor erős szél a Nyugat-Dunántúlon, az Alföld keleti felén és Borsodban hordhatja a frissen lehullott havat az utakra. Délutántól nyugaton mérséklődik a légmozgás, ott megszűnik a hófúvás.

hófúvás

A hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki az elsőfokú figyelmeztetést. Kiemelték, hogy a reggeli órákban néhol, majd késő estétől a derült, szélcsendes területeken egyre többfelé (főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység völgyeiben) mínusz 15 Celsius-fok köré, majd alá csökken a hőmérséklet.

Az extrém hideg miatt Baranya, Heves, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki a figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 2 fok között várható. Késő estére mínusz 15 és mínusz 8 fok közé hűl le a levegő.

Kritikus a közlekedés nyugaton

A legkritikusabb helyzet az ország nyugati felén uralkodott a keddi napon: Győr-Moson-Sopron megyében például első fokú riasztás volt érvényben tegnap – a térségből Cérna Lenke, az M1 tudósítója informálta a nézőket. Nagycenk és Hidegség között mintegy 3 kilométer hosszan zártak le egy útszakaszt a forgalom elől, melyet az éjszaka folyamán egy hókotró ugyan megtisztíthatott, ám a szél reggelre újra behordta azt.

Kapuvár és Fertőszentmiklós között 10 mellékút továbbra is le van zárva – a hókotrók folyamatosan azok dolgoznak, hogy járhatóak maradjanak a főbb útvonalak. A munkába indulók számoljanak azzal, hogy biztonságosan mindössze csökkentett sebességgel közelíthetik meg céljukat, illetve a reggeli órákban a buszok késésére is számítani lehet.

Több vasútvonalon vannak félórás késések 

Akár 20-30 perces, de esetenként egyórás késésekre is számítani kell több vasútvonalon – tájékoztatta a Mávinform szerda reggel az MTI-t. A közlemény szerint a Budapest-Cegléd-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon egy váltóállító berendezés hibája miatt nő a vonatok menetideje. Hasonló műszaki probléma miatt késnek a vonatok a Budapest-Esztergom és a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonalon is – fűzték hozzá.

Jákó-Nagybajom és Beleg között, Kutas megállónál elromlott a Gyékényesről Kaposvárra tartó személyvonat mozdonya, ezért feltorlódtak a szerelvények a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon. Ott egyórás késéssel kell számolni. Az időjárás miatt késnek a vonatok a Szombathely-Csorna-Győr vonalon – írták.

A csütörtöki lesz az idei tél leghidegebb hajnala

A fővárosban jelenleg mínusz 8 és 10 Celsius fok között váltakozik a hőmérséklet – a leghidegebb észak-keleten, illetve a Dunántúl nyugati területeire jellemző, amelyeken a szerda hajnali órákban -17 fokot is mértek.

A soron következő hajnal ráadásául még fagyosabb lesz: a Dunántúl egyes megyéire másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ, mivel a környéken mínusz 20 Celsius fok alá is süllyedhet a hőmérséklet, ám a rákövetkező napokban megérkezik a várva várt enyhülés – mondta el Brockhauser Barbara, az M1 meteorológusa.

Szinte az ország minden pontján volt fennakadás kedden

A havazás miatt kialakult közlekedési balesetekhez kilencvenötször riasztották a tűzoltókat; negyven esetben elakadt vagy úton keresztbe fordult, ötvenötben pedig árokba csúszott járművekhez – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője szerda reggel az MTI-t. Mukics Dániel elmondta: az M7-esen baleset miatt lezárták a kőröshegyi völgyhíd Budapest felé vezető oldalát.

Éjfél óta nyolcszor volt szükség a tűzoltók beavatkozására a havazás miatt a reggel hat órai adatok szerint. Továbbra is több alsóbbrendű útszakasz le van zárva. Áramkimaradás most sehol nincs az országban. Kedden volt áramszünet Vas megye három településén: Bükön, Csepregen és Tormásligeten, összesen ötszáz fogyasztási helyen, de a szolgáltató néhány órán belül helyreállította az ellátást, így nem hűltek ki annyira a házak, hogy melegedőhelyet kellett volna megnyitni.

Az M7-es autópályán, a 121-es kilométerszelvényben, a kőröshegyi völgyhíd közepén, a Budapest felé vezető pályatesten szerdára virradóra kigyulladt egy pékárut szállító teherautó. Az üzemanyaga az úttestre folyt, és szintén meggyulladt. A tűzoltók a tüzet eloltották, személyi sérülés nem történt, de az oltóanyag az úttestre fagyott. Amíg ezt el nem távolítják és a hidat meg nem vizsgálják, hogy a hőterhelés nem károsította-e, addig le van zárva az érintett szakaszon az autópálya Budapest felé vezető fele, a forgalmat a 7-es útra terelik – mondta a helyettes szóvivő.

Lassan, de biztosan javul a helyzet

Simán Klára Csepreg térségéből tájékoztatta az M1 nézőit, ahol a keddi nap folyamán rendkívül sok baleset történt. A szerdai helyzet jóval kecsegtetőbb, hiszen alábbhagyott a szél: az 50-70 kilométer per órás légmozgás mára fele erősségűre mérséklődött – ráadásul a Közút szakemberei szerint a helyzet tovább javul. Nem hivatalos információk szerint a keddi áramkimaradásokat ma reggelre sikerült orvosolni a környéken – az Őrségben egy fa dőlt rá egy villanyvezetékre, de a problémát ott is hamar megszüntették a szolgáltató szakemberei.

A hótolók egész éjjel dolgoztak, melynek következtében a torlaszok jelenleg méteresek – az utakat folyamatosan próbálják kiszélesíteni. Az M86-os gyorsforgalmi út, illetve 8-as főút viszonylag könnyen járható, ám a havas mellékutakat nehéz kikerülni; a tömegközlekedésben késésekkel kell számolni – a meteorológusok sem a mai, sem a holnapi napot illetően nem figyelmeztetnek havazásra a térségben. Vas megyében jelenleg mínusz 12 Celsius fok az átlaghőmérséklet: a leghidegebb Szentgotthárdon van, ahol mínusz 15 fokot mértek.

07:10 – Összeütközött két autó Tinnyénél

Egy kisteherautó és személyautó karambolozott a Tinnye és Perbál közötti úton: a balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik megkezdték a műszaki mentést – az elsődleges információk szerint az eset során két ember megsérült, ezért őket a mentők ápolják; az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.

07:04 – Hármas karambol Solymáron

Összeütközött három személygépkocsi Solymáron, a Terstyánszky Ödön utca és a Rönk utca kereszteződésénél: a balesethez a fővárosi hivatásos és a solymári önkéntes tűzoltókat riasztották, akik megkezdték a műszaki mentést – a helyszínen forgalomkorlátozásra kell számítani.

06:26 – Baleset történt az M5-ösön Ócsánál

Leesett két gépkocsi egy személyautó által vontatott trélerről az M5-ös autópálya 24-es kilométerénél, a Szeged felé vezető oldalon, Ócsa térségében: a balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik megkezdték a műszaki mentést – az elsődleges információk szerint az eset során senki nem sérült meg; a helyszínen forgalomkorlátozásra kell számítani.

07:27 – Felborult egy autó az M1-esen Ácsnál

A tetejére borult egy gépkocsi az M1-es autópálya 96-os kilométerénél, a Budapest felé vezető oldalon, Ács térségében: a balesethez az ácsi önkormányzati tűzoltókat riasztották – az elsődleges információk szerint az eset során senki nem sérült meg; az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom.

07:41 – Lezárták a 81-es főutat Mórnál

Kamion és személygépkocsi karambolozott a 81-es főúton, Mór közelében, a 30-as kilométernél: a móri önkormányzati tűzoltók teljes útlezárás mellett megkezdték a műszaki mentést – a balesetben ketten megsérültek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »