Exkluzív: ennél kiélezettebb már nem is lehetne a világbajnoki döntő

A napokban New Yorkban rendezik a sakkozók világbajnoki döntőjét Magnus Carlsen és Szergej Karjakin között.

A tizenkettedik parti is döntetlennel ért véget, ez pedig azt jelenti, hogy lezárult a finálé klasszikus szakasza. A helyszínen van tudósítónk, Boros Dénes nemzetközi sakknagymester. Az alábbiakban az ő írását közöljük, szubjektív gondolatai közelebb hozza a világbajnoki döntő légkörét.Hosszú utat járt be a két versenyző, amíg elérték a tizenkettedik játszmát. Karjakin alapos felkészülésének, és szívós játékának köszönhetően Carlsen a harmadik és negyedik játszmában nem tudott győzedelmeskedni.

A nyolcadik fordulóra viszont elfogyott a világbajnok türelme, és addig feszítette a húrt, míg az elpattant. Karjakin így lépéselőnybe került. Carlsen balszerencséjére fehérrel veszített, így kénytelen volt megküzdeni Karjakin ambiciózus világos játékával.

Karjakinnak majdnem sikerült megtörnie Carlsent, és elhúznia 2–0-ra. Carlsen viszont nagy küzdő, megúszta a kilences játszmát, utána megnyerte a tizedik meccset, ezzel kiegyenlített (5-5).

Az utolsó fordulóra az állás egál volt (5,5–5,5), és Carlsen nagyon elégedett volt azzal, hogy sikerült visszavágnia Karjakinnak.

Carlsen ezúttal felkészült a hosszú harcra, és elhalasztotta a mai napi döntést, békés játszmában elérte a döntetlent.

A klasszikus szakasz így 6–6-ra végződött. A világbajnokság 4 rapid (20 perces) játszmával folytatódik.

Ha ezután sincs döntés, 5 snelljátszma (5 perces játszma) következik, ha ezután sem dől el a döntő, akkor a „hirtelen halál” szakasz következik, ennek a győztese lesz a Sakkvilágbajnok.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Exkluzív: igazi legendák bukkantak fel a sakkvilágbajnokságon!Polgár Judit a sakkvilágranglista élénRovatok: SportTelepülés: USACímkék: sport, sakkcsapat-világbajnokság, sakkversenyForrás: MTV


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »