Exkémeket és -kommandósokat igazolt le Matolcsy

A Magyar Nemzeti Bank hivatalosan is megerősítette az Index információit, miszerint nem akármilyen exkémeket és exkommandósokat igazoltak le.

Nem akármilyen exkémeket, valamint exkommandósokat igazol le a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – számolt be az Index. A portál értesülései szerint a jegybanknál kötött ki Göbölös László, az Alkotmányvédelmi hivatal (AH) előző főigazgatója, Görög Sándor, az AH volt műveleti főigazgató-helyettese, a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) volt igazgatója, valamint Dobra Tibor, az AH egykori jogi igazgatója, és Bakonyi András, a Terrorelhárítási Központ egykori fegyveres harci kiképző tisztje. Az Index információit az MNB hivatalosan is megerősítette.

Göbölös László 2015 márciusában hagyta ott a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó kémelhárítást. Az Index akkori értesülései szerint egy állománygyűlésen „nagyon csúnyán letolták az állomány tagjai előtt, Göbölös ezért még aznap kérte a felmentését”. A Hvg.hu arról írt korábban, hogy Pintér Sándor elégedetlen volt Göbölös munkájával. MNB-s leigazolásával kapcsolatban az Index egyik forrása úgy fogalmazott: a kémfőnök „a BM-ből kudarcok után, megalázva jött el, de Matolcsy erőterében a tudása miatt mégis egyből kapott egy helyet. Hatalomtechnikailag teljesen érthető Matolcsy részéről, hogy olyan volt titkosszolgálati vezetőkkel veszi körül magát, akik nagyon sokat tudnak az elitről, így erős pozícióba került a konkurenciájával szemben.”

Nemcsak Göbölöst, de volt helyettesét is leigazolta. Görög Sándor nevére keresve – aki a ranglétrán először a Katonai Biztonsági hivatal (KBH) 2. Igazgatóságának igazgatói tisztségéig jutott el – rögtön a romagyilkosságokat követő belső vizsgálatokról szóló cikkek ugranak elő.

Az Index felidézi, hogy Csontos István, a 2008-2009-es rasszista gyilkosságsorozat negyedrendű vádlottja a KBH, vagyis a katonai elhárítás beszervezett ügynöke volt, amit a KBH jó ideig próbált tagadni. Csontos találkozott egykori tartótisztjével, és vallomása szerint a nyomravezetőnek járó százmillió forintra célozgatott neki. „Ezt a találkozót és magát a kapcsolatot a KBH és a tartótiszt a nyomozások, majd a belső- illetve parlamenti vizsgálatok során végig elhallgatta és letagadta. Mikor mégis fény derült rá, a tartótiszt ellen bírósági feljelentésre hamis tanúzás miatt eljárás indult, de a belső vizsgálat során végül csak fegyelmit kapott. A Népszava 2013-as cikkében az áll, azért nem bocsátották el, mert valójában felsőbb utasításra, nem saját akaratából tagadta le a kapcsolatot – ahogy azt a tartótiszt maga is állította a későbbi vizsgálat során. A tisztet így gyakorlatilag azért hurcolták meg, mert parancsot teljesített. Ennek a tartótisztnek volt „közvetlen parancsnoka″ a lap szerint Görög Sándor ezredes 2009-ben; az ő szerepét firtató kérdésekre a lap nem kapott választ, de a későbbi híradások alapján nincs nyoma annak, hogy Görög felelőssége felmerült volna” – írja a portál.

Később Görög a KBH-tól átkerült az AH-hoz, ahol a kormányváltás után már főigazgató-helyettes lett, majd pedig egykori főnökével, Göbölössel együtt most ő is a Matolcsy vezette jegybanknál kötött ki. „Görög Sándor és Göbölös László a Magyar Nemzeti Bank alkalmazásában állnak, akik szakmai tapasztalatukból adódóan segítik a jegybank biztonságpolitikai munkáját” – így indokolta az Indexnek a volt főigazgató és helyettesének leigazolását az MNB.

Nem akárkikre bízta a jegybank a jelentős ráfordítással létrehozott őrség működtetését és ellenőrzését sem. A portál úgy értesült: az MNB Biztonsági Zrt. munkavállalója lett az a Dobra Tibor, aki korábban szintén az Alkotmányvédelmi Hivatal egyik vezetője volt a kémelhárítás jogi igazgatójaként, alezredesi rangban. A jegybank az Index kérdésére megerősítette, hogy „Dobra jogi végzettsége alapján a Zrt. Belső Ellenőrzési területén dolgozik”.

Kommandós vonalról is ismert neveket tudott megszerezni magának a jegybank. A Terrorelhárítási Központtól (TEK) érkező Bakonyi András előző munkahelyén a kommandósok fegyveres harci kiképző tisztje volt, szakmája egyik legjobbjának tartják. Az MNB megerősítette Bakonyi leigazolását is: „Bakonyi András a MNB Biztonsági Zrt.-hez tartozó fegyveres őrség kiképzésért felel”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »