Exit poll: 29 százalékkal a jobboldali Szabadságpárt nyerte meg az osztrák választásokat

Exit poll: 29 százalékkal a jobboldali Szabadságpárt nyerte meg az osztrák választásokat

Nyitókép: SITA

A várakozásoknak megfelelően a migránsellenes, jobboldali FPÖ végzett az első helyen, ám valószínűleg hiába: egyetlen párt sem akar vele koalíciózni. A Néppárt 26 százalékkal második, a szociáldemokrata SPÖ csak 20 százalékot kapott.

A parlamenti mandátumok szempontjából a becslés így néz ki:

– FPÖ: 57 – ÖVP: 52 – SPÖ: 40 – Neos: 17 – Zöldek: 17 mandátum.

Hírdetés

A jobboldali populisták számára ez a győzelem az eddigi legnagyobb diadaluk. Nehammer kancellár azonban kizárta annak lehetőségét, hogy koalícióra lépjen a Szabadságpárttal, és arra szólította fel híveit, akadályozzák meg a szélsőjobb hatalomra kerülését.

Alexander Van der Bellen szövetségi elnöknek nem feltétlenül a legtöbb szavazatot kapott pártra kell bíznia a kormányalakítást.

Herbert Kickl és pártja kihasználva a pandémiát, az inflációs válságot, és a háborút, megragadta a közbeszédet, és olyan narratívát épített, amelyben a migrációt okolja a gazdasági problémákért. Az FPÖ politikai programja Magyarországon a Fideszével, míg Csehországban az ANO-éval egyezik leginkább, amit az is mutat, hogy a három párt júniusban közös frakciót hozott létre az Európai Parlamentben Patrióták Európáért néven.

Euronews, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »