Évtizedes börtönbüntetésre ítéltek két kettős állampolgárt Iránban

Több mint 10 év börtönbüntetésre ítélte egy iráni forradalmi bíróság Nahid Taghavi német-iráni és Mehran Raouf brit-iráni állampolgárt nemzetbiztonsági vádak miatt – közölte szerdán védőjük, Mosztafa Nili.

Az ügyvéd Twitter-bejegyzése szerint védenceiket 10 év börtönbüntetésre ítélték "illegális csoport működtetésében való részvétel" miatt, illetve további nyolc hónap börtönbüntetést róttak ki rájuk amiatt, hogy "propagandatevékenységet folytattak a rendszer ellen".

Az iráni igazságszolgáltatás hivatalosan egyelőre nem jelentette be az ítéleteket, bár Taghavi lánya, Mariam Claren a Twitteren megerősítette az anyja elleni ítélet hírét.

Hírdetés

A Németországban élő, 66 éves emberi jogi aktivista Taghavit tavaly októberben vették őrizetbe, miközben Teheránban járt látogatóban. A lánya és emberi jogi szervezetek szerint Taghavi ügyének tárgyalása április végén vette kezdetét. Egy német külügyi szóvivő egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta: Németország nem tudja kiterjeszteni a konzuli segítségnyújtást, tekintve, hogy Taghavi ellen szülőföldjén zajlik bírósági eljárás.

Jogvédők szerint a Nagy-Britannia és Irán között ingázó, 64 éves munkajogi aktivistát, Mehran Raoufot szintén tavaly októberben vették őrizetbe teheráni lakhelyén az iráni Forradalmi Gárda tagjai. Jogvédők februárban arról számoltak be, hogy Raoufot régóta magánzárkában tartják fogva, ami sérti a kínzásra és a rossz bánásmód egyéb formáira vonatkozó teljes tilalmat.

A Forradalmi Gárda az elmúlt években kettős állampolgárok és külföldiek tucatjait tartóztatta le, többségében kémkedéssel és nemzetbiztonsággal kapcsolatos vádak miatt. A letartóztatottak azzal vádolják az iráni vezetést, hogy ezeken a lehetségesen koholt vádakon alapuló letartóztatásokkal engedményeket próbálnak kicsikarni más országoktól. Teherán – amely nem ismeri el a kettős állampolgárságot – azonban azt állítja, hogy a letartóztatások a büntetőtörvénykönyv szerint megalapozottak, és visszautasítja, hogy politikai okokból tart fogva embereket.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »