Évtizedek óta veszít jegéből az Antarktisz

Műholdas felvételek szerint az Antarktisz bizonyos részén jóval hosszabb ideje zsugorodik a jégtakaró, mint ahogyan eddig hitték. A nyugat-antarktiszi partvonal 2000 kilométeres szakaszáról készített felvételek mintegy 1000 négyzetkilométernyi jégvesztést tárnak fel az utóbbi 40 évre visszamenőleg. A kutatókat meglepte, hogy a régió ilyen hosszú ideje folyamatosan veszít jegéből. Úgy hiszik, eredményeikkel pontosítani lehet a jégolvadás kiváltotta globális vízszint-emelkedési becsléseket. Az Edinburghi Egyetem kutatócsapata több száz műholdas felvételt vizsgált át, ezeket a NASA, az Amerikai Földmérő Hivatal és az Európai Űrügynökség készítette.

Kiderítették, hogy a jégtakaró az antarktiszi Bellingshausen-tenger szinte teljes partvonalán a műholdas megfigyelések kezdete óta konzisztensen húzódik vissza. Szemügyre vették a jég vastagságát és a vékonyodás mértékét is légi és műholdas fotók alapján.

Mindez arról tanúskodott, hogy a legnagyobb változások – ahol a jég gyorsan elvékonyodott és több kilométert zsugorodott 1975 óta – némelyike azokra a területekre jellemző, ahol a jégtakaró pereme a legmélyebb.

Úgy hiszik, a veszteséget az Antarktisz partvonalát elérő melegebb óceáni vizek váltják ki, nem pedig az emelkedő levegő-hőmérséklet. Szavaik szerint további műholdas megfigyelésekre van szükség, hogy nyomon tudják követni a jégtakaró változásait.

A szerzők hangsúlyozták, eddig is tudták, hogy a régióban húzódik vissza a jég, most viszont a szabadon elérhető műholdas adatoknak hála fény derült rá, hogy a folyamat majd fél évszázada zajlik. A későbbiekben szeretnék pontosan meghatározni, mi váltja ki a jég ilyen hosszú távú visszahúzódását.

A vizsgálatot a Geophysical Research Letters folyóirat közölte.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »