Évtizedek óta nem látott hurrikán közeledik Florida felé

Már legalább 26 halálos áldozatot követelt és súlyos károkat okozott a karib-tengeri térségben a Matthew hurrikán, amely helyi idő szerint csütörtök este éri el Florida keleti partjait. A meteorológusok és a floridai kormányzó is azt valószínűsíti, hogy a Matthew olyan pusztító lesz, mint 1992-ben az Andrew hurrikán volt, amely 65 ember életét követelte, és 26 milliárd dolláros, mai árfolyamon számolva több mint 7 ezer milliárd forintos kárt okozott.

Az óránként 230 kilométeres sebességű széllökésekkel kísért trópusi ciklon eddig Haitit, a Dominikai Köztársaságot és Kubát sújtotta. Elsősorban Haiti déli részén hagyott maga után nagy pusztítást, és ott a hurrikán miatt legalább 22-en vesztették életüket. Segélyszervezetek adatai szerint a forgószél több ezer házat rombolt le.

A természeti katasztrófa miatt a haiti hatóságok elhalasztották a vasárnapra tervezett elnökválasztást. Az ENSZ egyik szóvivője szerdán azt mondta, hogy az ítéletidő miatt legalább 350 ezren szorulnak segítségre Haitin.

Közben az Egyesült Államokban 1,5 millió embert szólítottak fel a délkeleti partvidéki területek elhagyására a közeledő, jelenleg még a Bahamákon tomboló forgószél miatt. Rick Scott floridai kormányzó szükségállapotot rendelt el szerdán az állam egész területére.

Az American Airlines légitársaság törölte összes olyan járatát, amely Florida déli repülőtereiről – Miamiból és Fort Lauderdale-ből – indult volna. A meteorológusok és a floridai kormányzó is azt valószínűsíti, hogy a Matthew olyan pusztító lesz, mint 1992-ben az Andrew hurrikán volt, amely 65 ember életét követelte és 26 milliárd dolláros (mai árfolyamon számolva több mint 7 ezer milliárd forintos) kárt okozott.

Rovatok: KülföldTelepülés: USACímkék: Florida, Egyesült Államok, hurrikán, szükségállapot, időjárás, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »