Évismétlők: a tanárok szeptemberi fizetésemelését is lefújná a kormány

Évismétlők: a tanárok szeptemberi fizetésemelését is lefújná a kormány

Egy évvel elhalasztaná a kormány a pedagógusok szeptember elsején esedékes fizetésemelését – derül ki a pénzügyminisztérium által csütörtökön ismertetett költségvetés-kiegészítési tervezetből.
Az Edupedu.ro oktatási portál tájékoztatása szerint az erre vonatkozó kormányrendelet-tervezetet csütörtökön éjjel közvitára bocsátották, és várhatóan a pénteki kormányülésen el is fogadják.

A fizetésemelést csupán 17 nappal azelőtt vonják vissza, hogy életbe lépett volna.

A bérnövelést a 2017/153-as törvény írja elő, az idei szeptemberi a fokozatos emelés harmadik, utolsó szakasza lett volna. A mostani büdzsémódosítással 523 millió lejt vonnak el a személyi költségekre tervezett összegből.

A korábbi bérmodellezések szerint a 2018 decemberében még 3000 lejes alapfizetéssel rendelkező pedagógus 2019 januárjától már 3500, 2020 januárjától pedig 4000 lejt kapott, most szeptemberben pedig 5000 lejre kellett volna nőnie fizetésének.

Hírdetés

Idén szeptember elsejétől a 2022-re előirányzott szintre kellett volna emelni a pedagógusok fizetését a korábbi sürgősségi kormányrendeletbe foglalt előírásnak megfelelően.

Az Edupedu tájékoztatása szerint a pénzügyminisztérium azzal indokolja a fizetésemelés elhalasztását, hogy a pluszkiadás 11 milliárd lejes többletterhet róna a költségvetésre, ami a bruttó hazai termék több mint egy százalékát jelenti. Ugyanakkor a mostani módosítás során elvont-átcsoportosított csupán 523 millió lej az oktatási szakportál szerint azt igazolja, hogy – a kormány korábbi állításaival ellentétben –

a pedagógusok szeptemberi béremelésére szánt összeg bele sem volt tervezve az idei költségvetésbe, 10,5 milliárd lej „hiányzik”.

Erre az Edupedu már 2019 decemberében rávilágított, ám a pénzügyminiszter egy napra rá kijelentette, hogy az idei januári és szeptemberi emelések költségét is belefoglalták a büdzsébe. Monica Anisie oktatási miniszter februári parlamenti meghallgatásán ugyanezt állította.

Klaus Iohannis államfő szerdai sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre, miszerint tárgyalt-e a tanárok fizetésemeléséről a kormány tagjaival, azt válaszolta: szó volt róla, „továbbra is dolgoznak ezeken a dolgokon, és amikor véglegesítik az adatokat, nyilvánosságra hozzák őket”.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »