Évi 24 ezer ember hal meg az egészségügy alulfinanszírozottsága miatt

Évi 24 ezer ember hal meg az egészségügy alulfinanszírozottsága miatt

Riasztónak nevezte Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azt az adatot, mely szerint 24 ezer honfitársunk halála lett volna elkerülhető, ha az egészségügyet a kormányzat megfelelően finanszírozta volna. A politikus sajtótájékoztatóján kijelentette, bár Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek igaza volt, terve elbukott. Eddig ugyanis senki nem cáfolta azt a sajtóértesülést, hogy az ő elképzelését Orbán Viktor lesöpörte az asztalról, és egy sokkal szolidabb kísérletet fognak tenni.

„A szakmának mindenben igaza volt, hiányzik a pénz a magyar egészségügyből, és 24 ezer ember hiába halt meg, 24 ezer család hiába veszítette el hozzátartozóját” – hangsúlyozta az ellenzéki szakpolitikus.

Lukács hozzátette,

Orbán Viktornak választania kell: pénzt vagy életet – lehetne stílusosan mondani.

Hírdetés

Úgy véli, a kormányfőnek választania kell: áldoz-e pénzt arra, hogy ezeket a halálozásokat megelőzzük, hogy a várható élettartamot emeljük, és bocsánatot kell kérnie azoktól, akik feleslegesen és hiába veszítették el családtagjaikat.

A Jobbik mindig is látta ennek a problémának a fennálltát, az egészségügybe azonnali forrásbevonást követel. Lukács szerint jelenleg 600 milliárd forint hiányzik az egészségügyből, ezzel a halálozásoknak legalább egy része elkerülhető lenne. Pártja célkitűzése, hogy az egészségben töltött életévek legalább négy évvel növekedjenek, mert jelenleg az a nyugdíjkorhatárt sem éri el. Kiemelte, a magyarok többsége valamilyen komoly betegséggel küzd, mire eléri a nyugdíjas kort. Emellett – tette hozzá – radikálisan csökkentenék a halálozások számát is népegészségügyi programmal, illetve a kórházak megfelelő szintű felszereltségével, modernitásának biztosításával.

Lukács szerint a Családok évében arra nem koncentrált a kormány, hogy megmentse ezt a 24 ezer embert. Úgy gondolja, ez lett volna a legnagyobb családvédelmi akcióterv: megőrizni, megvédeni azt a 24 ezer emberéletet, akik hiába halnak meg csak azért, mert a kormány az egészségügyön spórol.

A politikus úgy véli, aki racionálisan gondolkodik, az nem világjátékokat szervez vagy stadionokat épít, hanem költ arra, hogy ez a 24 ezer ember megmenthető legyen. „Ahelyett, hogy képviselőjelöltjei és önkormányzati képviselői zsák krumplival járnák a választókerületeket, egy zsák bocsánatkérő levelet kell, hogy vigyenek azoknak a lakosoknak, akiknek a családtagjai hiába haltak meg! – szólított fel Lukács.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »