Évet értékel az MKP – Őry Péter: A magyar kormányzat támogatja Felvidéken azt, amit elsősorban a szlováknak kellene

Évet értékel az MKP – Őry Péter: A magyar kormányzat támogatja Felvidéken azt, amit elsősorban a szlováknak kellene

„Az idei év egyik nagy tanulsága, hogy megdőlt az az elmúlt 20-25 évben elég sűrűn hangoztatott tézis, hogy a felvidéki magyar közösségeknek az anyaországon keresztül nem lehet segítséget nyújtani és nem kell az anyaország mindenkori kormányával kapcsolatot tartani” – fogalmazott Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke a párt évértékelő sajtótájékoztatóján.

Elmondása szerint az óvodaprogram, a gazdaságélénkítő csomag és az arra érkezett magyarországi anyagi támogatások is erre mutatnak rá.

30 millió euró érkezett Magyarországról kulturális támogatásként

Az MKP idén megnézte, milyen összegű források érkeznek a szlovákiai magyar közösséget segítő intézményrendszerbe kulturális támogatásként Magyarországról. Az eredmény szerint nagyjából 30 millió euró érkezett az idei évben a kulturális célzattal az országba az itteni magyar intézményekbe.

„Ennek az összegnek az itt befizetett áfa és elvezetési tartalma több, mint amit a szlovák kormány a magyar kisebbségi kultúrára szán. Durván négy millió euró az erre elkülönített összeg” – mutatott rá Őry.

Az MKP politikusa elmondta, hogy az intézmények fenntarthatósága Magyarország kormányzata nélkül működésképtelen lenne, hiszen a szlovákiai pályázati rendszer leginkább az egyes intézmények rendezvényeinek támogatásáról szól és nem arról, hogy az intézményt, mint például a Csemadok, Pedagógusszövetség, színházak, stb. fenntartsák.

Megyei választások: Az MKP nem folytatott negatív kampányt

„A másik, MKP-t érintő újabb bevett kommunikációs panel is megdőlt, mégpedig, hogy az MKP kizárólag negatív, lejárató kampányt folytat. Miközben az elmúlt években a különböző támadásokra érkező reakciókat értelmezték így. Az idei évben az irreleváns, valótlan felvetésekre egyszerűen nem voltunk hajlandóak reagálni. Amivel a választásokon a képviselőjelöltjeink, megyefőnök-jelöltjeink kihívói nem tudtak mit kezdeni” – tette hozzá Őry.

Szerinte részben ez, részben az eredmények és az a munka, amelyet az MKP képviselői elvégeztek, hozta azt az eredményt, amely országosan a harmadik legerősebb megyei képviselettel bíró párt kategóriájába sorolta az MKP-t.

Hírdetés

„Egy parlamenten kívüli párt esetében úgy, hogy öt megyében indult, nem is nyolcban, ez egy nagyon erős eredmény. Vannak olyan helyzetek keletről, amelyek lehettek volna jobbak is, de a rossz tapasztalat is hasznos lehet a jövőbe tekintve a józanul történő gondolkodás érdekében” – mondta.

Meg kell köszönni a magyar állam támogatását

A Körkép kérdésére válaszolva az oviprogram kapcsán Őry elmondta, hogy meg kell köszönni a magyar államnak és a magyar adófizető polgároknak, hogy a szlovák állam helyett – ami szerinte kritikaként is megfogalmazható – az itteni magyar óvodáknak az állagát javítja.

„És ez nem azért történik, mert a polgármesterek nem igyekeznének saját hatáskörükben szlovák költségvetési forrásokhoz jutni. Többször pályáznak, de a szlovák állami módszertan addig szűkíti a pályázati rendszert, amíg több magyar pályázó kizárásra kerül a lehetőségekből” – mutatott rá a politikus.

Őry: A szlovák kormánypártok fúrják a magyar fejlesztési csomagokat

Őry szerint ezért is furcsa, amikor a kormányzati pártok képviselői megjelennek egyes óvodafejlesztéseknél (szerk. meg. legutóbb Komáromban, a helyi református óvoda zöldmezős beruházásának ünnepélyes elindításánál jelent meg sokak megrökönyödésére Bugár Béla, a Most-Híd elnöke), vagy ahogy fúrják, hiszen a gazdasági fejlesztési csomagot is fúrták.

Őry rámutatott, az idei év eredményei ezen a téren is azt mutatják, hogy érdemes magyarnak lenni, hiszen a magyar kormányzat kínál olyan megoldásokat, amelyeket a szlovák kormányzat a magyar közösséggel és azok intézményeivel szemben nem tesz meg.

„Aki ennek ellen ment politikai értelemben véve, vagy próbálta fúrni idén, az nem az MKP ellen ment, hanem a magyar közösség tagjai ellen tevékenykedett. Ezt azért jó, hogy ha kimondjuk és jó, hogy ha látjuk” – zárta az MKP OT elnöke.

A párt szerint a cél az, hogy minden pályázó támogatásban részesüljön, és minden harmadik településen fejlesztésre kerüljön magyar óvoda.

Körkép.sk/KZS

Képek: reprofoto (MKP videó)

További ajánlott írások:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »