Évekig tart még a helyreállítás

Évekig tart még a helyreállítás

Már messziről vonzza a tekintetet a krasznahorkai vár fehér fala, tetőzetén piroslanak az új cserepek, vagy csillog a szikrázó napsütésben egyes épületek rézfedése. Egy daru jelzi csupán: az erődben továbbra is helyreállítás zajlik, mi több, évekig kemény munkálatokra kell még számítani. A szlovák kormány elkötelezett ugyan a felújítás iránt, a feladat befejezéséhez azonban még legalább négy év és tízmillió euró szükséges. A már elköltött majdnem ötmillión felül.

Négy éve komorabb képét mutatta a mesebeli környezetben fekvő középkori várkastély: kövei kormosan, üszkösen sötétlettek a felperzselt, feketévé vált hegyen. Ismeretes, hogy 2012 tavaszán két suhanc eldobott cigarettacsikkje lángra kapott a várhegy tövében, és pusztító lángkatlanná változtatta a meredek magaslatot, majd az ősi várat. Az 1500 fokos tűzben nemcsak a tetőzet semmisült meg, de sok helyen kiégett a kövek közül a malter, megsérült az épületek tetejét záró párkány (korona), amely nem bírta volna el a rá nehezedő terhet. Az épületegyüttes ideiglenes tetőzetet kapott.

A katasztrófában a 4229 műtárgyból több mint 350 megsemmisült vagy súlyosan károsodott, jobbára középkori fegyverek, vértezetek, edények, bútorok. Amelyek még menthetők voltak, azt a Magyar Nemzeti Múzeum, az egri Dobó István Múzeum és a brünni Technikai Múzeum közreműködésével restaurálják jelenleg is.

A vár előtt litván turisták vizslatják a Bebek család címerével ellátott ágyút, nekik egyelőre ennyivel kell beérniük, maga az erődítmény ugyanis még évekig nem lesz látogatható. Ezt bizonyítja, hogy az alsó várból a gótikus szárny felé haladva dúcok, több raklapnyi tetőcserép fogad bennünket. A reneszánsz bástya udvarán a kút még ma is be van fedve, körben állványzat fut a falak mentén. Belépünk a gótikus palotába, amelynek falépcsői ma is szenesek, ideiglenesen fapallót fektettek le, hogy egyáltalán közlekedni lehessen a hatalmas teremben.

A kápolna rézzel borított tetőzete, és tornyában az adakozásokból újraöntött harangok azonban már a helyükre kerültek. Utóbbiak ünnepélyes átadása épp most szombaton, a várjátékok keretében történt meg. A közelmúltban a felújításnak az a szakasza zárult le, amely során kicserélték az ideiglenes tetőzetet állandóra, így joggal mondhatjuk: a rézzel és vörös cserepekkel fedett épületek talán szebbek, mint új korukban. A tetőzeteket a korábbi évszázadokban gyakran fedte ugyan zsindely (a levéltárban megtalálták a nyomát, milyen gyakran rendeltek új zsindelyt a várkastélyra), de mint értesültünk, a tűzoltóság többé nem engedélyezi használatát.

– A munkálatok folytatásának tervezése most zajlik, és hamarosan kezdődik a kápolna belső terének felújítása – tudjuk meg Máté Tímeától, a betléri kastélymúzeum igazgatóhelyettesétől. A biztosító hétmillió euróra értékelte a keletkezett kárt, ebből az ideiglenes tetőzet kialakítása, a tervek elkészítése, majd a végleges tetőzet kialakítása 4,7 millióba került. A Krasznahorkaváralja község által indított közadakozásból befolyt összegből a tűzben elolvadt harangok közül kettőt újraöntetett a vár alatt elterülő település, a harmadik harang öntését a várhosszúréti kézműves társulat fizette a maga gyűjtéséből.

A szakemberek reményüket fejezték ki, hogy a hátralévő munkálatok már nem tartanak négy évnél tovább. A teljes rekonstrukció céldátuma 2020. – A további munkálatokhoz viszont újabb 9-11 millió euró szükséges – tudjuk meg Peter Kucharovic főmérnöktől, a nemzetközi pályázatra készült győztes tervek alkotójától. Igaz, az elképzelés szerint alaposan átalakul, kibővül majd a vár és a környezete, a főmérnök tájékoztatása szerint kialakítanak pihenőhelyeket, kilátókat, látogatóközpontot, a várban több vendéglátóegység is létesül.

Például a főkapun áthaladva az alsó várban, ahol étterem nyílik, jó idő esetén pedig az udvarra is ki lehet majd ülni. Peter Kucharovic-csal tovább sétálunk a vár területén, amikor az Andrássy-udvarba érünk, elmondja: az udvart lefedik – ahogy egyes kutatások szerint korábban is volt –, ám modern üvegtetőt kap a terület (az így létrejövő teremben lesz egy üveglépcső is); itt majd műtárgyakat állítanak ki. A gótikus palotában konferenciaközpont lesz ki, ahol szimpóziumok mellett múzeumpedagógia órákat is rendezhetnek.

Az északkeleti bástyánál nyíló bárban frissítőt ihatnak majd a látogatók, az alatta fekvő teraszt befüvesítik, és épül egy színpad, ahol prózai és zenés darabokat játszanak, bemutatják a középkori mindennapokat, szakmákat, gasztronómiát, de akár még esküvők rendezésére is alkalmas lesz. A felújításhoz azért van szükség újabb három-négy évre, mert ennyi időt igényel az előkészítés, a közbeszerzés és a tényleges munka.

A pontos költségeket a szlovák kormánynak még el kell fogadnia, ám a krasznahorkai vár rekonstrukciójának befejezése a kormányprogram része, így lényegében csak az a kérdés, milyen ütemben és mennyit ad a kabinet a munkálatokra. – Ma már látom az alagút végén a fényt, mert a kormány elkötelezett az iránt, hogy a műemléket rendbe tegye – fogalmaz érdeklődésünkre Viktor Jasan, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója, miután elmeséli: a legnagyobb gondot az okozta, hogy a vár teljes tetőzete megsemmisült a tűzben, ezért rohamtempóban kellett kialakítani az ideiglenes befedést, nehogy a falak állaga tovább romoljon. Ám a hátralévő költséges belső felújítások, modernizálás után ismét évszázadokon át dúdolhatjuk majd az ismert sorokat: „Krasznahorka büszke vára, ráborult az éj homálya. Tornyok ormán az őszi szél, régmúlt dicsőségről mesél.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »