Évekig rejtőztek a föld alatt a dzsihadisták

Egyre többet lehet megtudni az Iszlám Állam harcosainak szokásairól a felszabadított szíriai városok visszafoglalása után. A dzsihadisták éveken keresztül csak a föld alatt mertek aludni, és csak járőrözni és harcolni jöttek a felszínre.

Óriási föld alatti labirintusra bukkantak a felszabadító csapatok a februárban visszafoglalt al-Shaddadi városa alatt. Az Iszlám Állam fellegváraként ismert települést két éve foglalták el a dzsihadisták,és a felvételek alapján olyannyira berendezkedtek, hogy szinte az egész város alatt alagútrendszert vájtak ki – derült ki a Russia Today helyszínen készített felvételeiből.

Más szíriai városoknál is hasonló alagutakkal találkoztak a nemzetközi koalíció csapatai, ám al-Shaddadi városa azért különbözik a többi leigázott várostól, mert itt éveken keresztül éltek föld alatti alagutakban a terroristák. Szinte az összes házból vezetett egy odú a föld mélyére.

Bár ezek az alagutak nem jelentettek teljes védelmet a légicsapásoktól, az Iszlám Állam parancsnokának bunkere a legbiztonságosabb odú hírében állt, állítólag a kis helység “légicsapás-biztos” volt.

Az Iszlám Állam harcosai két éve foglalták el al-Shaddadi városát. A nemzetközi koalíció légicsapásai után az egyesült szír csapatoknak februárban sikerült visszafoglalni a dzsihadisták fellegvárát egy véres, tíz napig tartó csata után.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »