Évekig mérgezték a Dunába ömlő szlovákiai folyót, a Nyitrát

Évekig mérgezték a Dunába ömlő szlovákiai folyót, a Nyitrát

Az egyik legveszélyesebb nehézfém, a higany a megengedettnél magasabb koncentrátumban fordult elő a Duna egyik szlovákiai mellékfolyójában, a Nyitrában, tette közzé a Greenpeace Szlovákia. A környezetvédő szervezet még november végén és december elején vett mintát a folyóból a Nyitranováknál (Nováky) üzemelő Fortischem vegyipari üzemnél, pontosabban a gyártól délre, és attól északra. 

A Greenpeace már évek óta méri az üzem által kibocsátott higany szintjét, és évek óta folyamatosan kimutatja a megengedett feletti értéket. 

Anna Vojteková, a vegyipari vállalat szóvivője a szlovák TASR hírügynökségnek azt mondta, hogy

a cég tavaly december 10-én megszüntette a higanyelektrolízissel történő alapanyag-előállítást.

A tájékoztatás szerint az üzem ezzel a lépéssel az Európai Parlament és az Európai Tanács által kiadott, a higany kezelésére vonatkozó szabályozásnak szerzett érvényt. Egy szlovák hírportál tudósításából kiderül, a cég előzőleg a szlovák kormánynál próbálkozott, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium továbbra is engedélyezze számára az elektrolízist. Ezt a kérést a tárca még november folyamán elutasította.

Mint ahogy a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál a Greenpeace-ra hivatkozva írja,

Hírdetés

http://mno.hu/

a vegyipari vállalat nyitranováki üzemének kivezetése alatt vett vízminták más veszélyes anyagokat is tartalmaznak. A mintákban nagy mennyiségben találtak halogénezett szerves anyagokat, például karcinogén vinil-kloridot vagy kloroformot.

Lapunk megkereste Simon Gergelyt, a Greenpeace Magyarország helyszínre kilátogató szakértőjét: „Elképesztő bűz volt a környéken, ami magában jelezte a szennyezést, a helyi lakók már csak ezért is a segítségünket kérték.  Szlovák kollégáinkkal decemberben megmértük az üzem csatornájából kifolyó lé szennyezettségét és attól távolabb, a folyó szennyezettségét is.

Az 1. kategóriás rákkeltő anyagnak számító vinil-kloridból  335 μg/l-t mértünk, miközben – ivóvíz esetében az emberi fogyasztásra még alkalmas határérték csupán 0,5 μg/l.

Ugyanígy, határérték feletti higanyszintet találtunk a vízben, ami magában méreg” – összegezte tapasztalatait Simon.

Mint megjegyezte, a higany nagy része később az üledékben gyűlhet össze, és helyben mérgezi a flórát, faunát, a vinil-klorid viszont illékony anyag, aminek jó része később a levegőbe kerülhet.

Mivel a Nyitra a Duna mellékfolyója, megkerestük a területileg illetékes Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot. A hivatalnál visszahívást ígértek, ha érdemi információt adnak arról, hogy a szennyezést kimutatták-e a magyar folyószakaszon is, frissítjük cikkünket. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »